Попълни своята книжна историческа колекция с предложенията ни, валидни до края на настоящата седмица!

КЪМ ПРОМОЦИЯТА

Българската история е изпълнена със забележителни личности – все борбени българи, които ревностно защитават своите идеи за развитието на държавата. Дали са били прави или не, никой не може да каже. Изключителен е обаче фактът, че всички се борят за една кауза, но с различни средства.

Д- р Атанас Москов
Д- р Атанас Москов

Един такъв борбен българин е д-р Атанас Москов. Дългият му житейски път е силно криволичещ между властта и затвора, както се случва с голяма част от българската интелигенция през 20в. Д-р Москов е роден на 28 август 1903 в Севлиево.  Той е девето и най – малко дете на скромно българско семейство. По това време в града вече има силна и влиятелна организация на Българска социалдемократическа партия. Живота още в самото начало го приближава към социалистическите идеи. Един от дългогодишните ръководители на БСДП – Андрея Конов, става негов кръстник. По – късно в тази организация влизат и по – големите му братя. Когато всички те са пратени по фронтовете на Първата световна война, той е едва 13 годишен и е принуден да поеме грижите за дома. В гимназията става основател и председател на младежката социалдемократическа група „Жан Жорес“, заради което в последствие е изключен от учебното заведение.

На 19 години е приет в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, където следва две специалности: право и дипломатически науки. Едновременно с това, д-р Москов работи, за да се издържа. По това време се включва в Младежкия социалистически съюз, като става негов секретар и редактор на вестник „Социалистическа младеж“.

В периода 1923 – 1925, Атанас Москов, като изявен и горд социалдемократ, се отнася негативно и осъжда както методиките на министър – председателя Александър Цанков, така и лекомисленото и прибързано решение за Септемврийското въстание.

Бъдещият доктор завършва своето образование успешно през 1927 и през същата година без никакви средства заминава за Виена, а след това за Белгия, където завършва дипломатически науки в Брюкселския свободен университет. В Брюксел д-р Атанас Москов успешно съчетава работата в Изпълнителния комитет на Социалистическия интернационал с подготовката на докторска дисертация по международно право, която защитава през 1936 – та година на тема „Международната гаранция в малцинственото право“. Спечелва стипендия, но се отказва от нея и работи, за да е независим.

Докато е в Белгия, д-р Москов взима участие в дейността на местните социалистически организации. Участва в диспут със сръбския социалдемократ Живко Топалович и блестящо защитава България и принципите на БСДП. Адлер е възхитен от него и на 25 годишна възраст д-р Москов вече отговаря за социалдемократическото движение на Балканите. Една година по – късно, през 1929 – та, става член на неговия изпълнителен комитет, като остава на този пост до 1937 година. Младият и образован юрист бързо се превръща в един от лидерите на социалдемократите в България, а на международната сцена е сред най – авторитетните българи.

Септември 1918 година. София е в опасност, след като тълпи разбунтували се войници се насочват към нея, за да търсят разправа с правителството и цар Фердинанд. Страната е на прага на братоубийствена война, а противниковите войски вече са готови да я окупират.

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ

През 1936 – та година се жени за своя състудентка, изучаваща социология – белгийката Рене Едмонд Вилме. След 1935 – та  година в България се установява силно военно – монархическо управление и д-р Москов не се поколебава да тръгне за родината заедно с младата си съпруга, за да помогне за възстановяване на демократичните принципи. Така през 1937 година Атанас Москов се завръща в София и подава оставка от Изпълнителния комитет на Социалистическия интернационал. Той става един от водачите на функциониращата нелегално след Деветнадесетомайския преврат БРСДП. Атанас Москов става и кооперативен лидер.

Атанас Москов
Атанас Москов


През 1938 година е избран за народен представител и заема тази длъжност до 1940 година. 
В условията на едноличния режим на цар Борис ІІІ, Москов е един от ръководителите на социалдемокрацията у нас и на разпуснатата от закона БРСДП. В тази ситуация партията насочва своите усилия към кооперативното движение и Атанас Москов е в неговите челни редици. Идва обаче девети септември 1944 – та година и много скоро става ясно, че въжделенията за демокрация са били само мираж. Така след Деветосептемврийския преврат от 1944 – та година, д-р Москов е член на Централния комитет на БРСДП и става редактор на вестник „Свободен народ“. През 1946 – та година печели мажоритарните избори за народен представител  срещу водача на комунистите Георги Димитров. По – късно изборът е касиран и са прекратени мандатите на Москов, и на Кръстю Пастухов. Корифеите на комунистическата пропаганда се страхуват да се изправят срещу такива уважавани и опитни политици, чийто стил и маниери са твърде европейски. Москов е отстранен и от преподавателското си място по международно право в Софийския университет. Това е само началото на дълги и изтощителни репресии срещу интелектуалеца.

През 1949 – та година Атанас Москов влиза в затвора без съд и присъда за цели две години, в които офицери от ДС го подлагат на физически мъчения. Бива подложен на такива репресии, че според очевидци,  когато случайно попада в една килия с главния секретар на БСДП Коста Лулчев, цял ден не могат да се познаят и се разпознават едва по думите и по гласа. Веднага след като е освободен през 1951 – ва година, д-р Москов е принудително изселен  в Севлиево.  Само няколко месеца по – късно отново е арестуван и този път изпратен за четири години в лагера „Белене“, където остава 2 години, през които е принуден да копае изкопи по норма. По същото време съпругата му, доктор по социология, работи с мотиката в местното ТКЗС, за да издържа семейството. Със собствените си ръце белгийката построява малък дом в покрайнините на Севлиево, където всеки ден чака съпруга си да се върне от затвора. Цялото пребиваване на доктора по право по затворите е факт, въпреки липсата и на обвинителен акт, и на съдебен процес.

Мъченията и униженията не успяват да сломят духа на д-р Москов. Оцелял  в „Белене“, той е покосен от още едно нещастие – единственият му син умира едва двайсетгодишен.

След завръщането на доктора от лагера дълго време не му дават работа, докато накрая го назначават на дребна чиновническа длъжност в местната психиатрия в Севлиево. Извън затвора той е неотлъчно следен от ДС и останалите репресивни органи на комунистическата държава.

35_88
Дом-музей „Д-р Атанас Москов” град Севлиево

Силният социалдемократичен дух на д-р Москов доживява до края на комунистическия режим.  Той вижда с очите си падането на Берлинската стена и рухването на тоталитарните режими в цяла Европа. Въпреки преклонната си възраст, д-р Москов отново е обхванат от ентусиазъм. Броени дни след 10 ноември 1989 година – на 26- ти ноември, заедно с шестима свои съратници, политически лагеристи и затворници, възстановяват БСДП. На 5 – ти януари 1990 – та – социалдемократите на Атанас Москов и Петър Дертлиев връщат името на партията– БСДП. Д-р Атанас Москов е избран за председател. Малко по – късно, през 1990 – та година, заради преклонната си възраст, докторът се оттегля от мястото и става почетен председател на партията. Д-р Атанас Москов се отказва от депутатско място и от всякаква политическа кариера. По време на демокрацията остава да живее в Севлиево – сам в малката къща сред нивата, построена от вярната му съпруга, заобиколен от книги и спомени. Бившият политик, юрист, общественик, журналист и затворник умира на 28 януари 1995 година, на 92-годишна възраст.

Въпреки преживените страдания, Атанас Москов остава убеден човеколюбец и алтруист до края на живота си. Още приживе, непосредствено след 1989 – та година Атанас Москов е удостоен със званието „Почетен гражданин на Севлиево“.

Скромният дом, в който д-р Атанас Москов изживява последните 42 години от живота си и където написва по – голямата част от трудовете си, сега е превърнат в музей. Той пази спомена за семейство Москови и атмосферата, в която те живяха.

От триумфa по бойните полета на Средновековна България, през дните на изпитания по време на войните за национално обединение, до личните истории на достойни българи.

Ние разкриваме пред теб богатия свят на българската история!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

Доктор Атанас Москов – българският социалдемократ
4.5 от общо 6 глас(а)
Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

Отговор