В раздел „Интервюта” на нашия сайт се стремим да дадем гласност на млади българи, които имат някаква кауза, които се опитват да променят средата около себе си. Събираме историите на младежи, които развиват нещо, в което вярват и при това в България. В това интервю Екатерина Стоянова – танцьор и част от ръководството на танцов ансамбъл „Лира Денс” ще ни представи дейността и начинанията на ансамбъла,  защо е важно да развиваме културата и в частност танцовото изкуство и какво можем да научим от българския фолклор днес. лира данс

 Представи накратко дейността на ансамбъла – как се зароди идеята и как поставихте началото?

        Танцов ансамбъл „Лира Денс” е създаден през 2007 г. с идеална цел да развива танцовата култура. Година по-късно става член на Сдружението на танцовите дейци и бива  вписан като културна организация в регистъра на Министерство на културата по Закона за закрила и развитие на културата.

         От 2013г е почетен член на ЦИОФФ България. Ансамбълът е участник в редица международни фолклорни фестивали както в България, така и по света –  Куба 2007 г., Доминиканска Република 2008 г., Индия 2008 г., Барселона 2010 г., Берлин (Германия) 2011 г., Гърция 2011 г., Охрид (Македония) 2012 г., Римини (Италия) 2013 г.

            Нашите хореографи и основатели на школата – Лорета Димитрова и Ангел Бобев, са се запознали в залата за танци, били са партньори, единият е танцувал кубинска салса, а другият български фолклор. С времето откриват, че общото в двата стила танци е колективният танц, при който хората се хващат за ръце и се подреждат в кръг, символ на обединението. Решават да отворят своя собствена школа и да преподават танци. Така и става. Първоначално обучават само любители, а две години по-късно школата се разраства и създават ансамбъла към нея.

Сигурно се сблъсквате с много трудности, как успявате да ги преодолявате?

            В Лира Денс поддържаме идеята, че именно защото е трудно, хората трябва сами да помагаме един на друг и да се подкрепяме в начинанията си. Така създадохме и проекта „И-бре” – три последователни танцови спектакъла, направени съвместно с колеги от випуска на нашите хореографи. Концертите бяха с благотворителни цел, а средствата, които събрахме от тях, дарихме на Дома на отец Иван от Нови Хан, на детския ансамбъл за автентичен фолклор в село Върбешница и на танцовата формация „Танцувам не по-различно от теб” , в която танцуват хора с увреждания, някои от които получени в следствие на тежка самолетна катастрофа.

            Помага ни вярата в това, че създаваме изкуство и красота, която обществото ще започне да цени, ще разбира танца като средство за съхраняване на нематериалното богатство на нацията ни и ще допринася за неговото развитие.

            Лично аз смятам, че ние като танцьори и артисти имаме дълг към страната си да възродим интереса на българската публика в сферата на изкуството. Имаме нужда от подкрепа – не само финансова, но и морална. Никога няма да спра да се надявам, че България би могла да се превърне в място, където един млад, зараждащ се артист няма да се страхува да развива себе си професионално в тази сфера, а ще върви освободен по пътя си и ще се усъвършенства. Това е голям проблем в страната ни в момента – не се работи в посока мотивация на младите хора да се развиват в сферата на танцовото изкуство. Но аз вярвам, че това може да се промени и ще се боря за тази кауза!

Какво кара млади хора като вас да развиват българския фолклор, да поддържат традициите живи и защо е важно да ги съхраняваме?

            Важно е да пазим традициите си, защото само това ще остане, което завинаги ще ни пази и сплотява като народ. Всяка прекрасна творба се гради благодарение на задълбочено изучаване на автентичния изворен фолклор от даден регион.

            Макар с едно пречупено през призмата на съвременното мислене творчество, хореографите на Лира Денс не спират да търсят изворния фолклор и да се борят за съхраняването на българския дух и традиции. Освен самодейния колектив, който учи сценични танци, в школата ни има много класове, в които изучаваме хора от всяко кътче на България. Много е интересно да наблюдаваме процеса на създаване на един танц – как автентичният материал се обработва, моделира и достига своята завършеност на сценичен продукт.

Личи си, че много обичаш танца. Какво ти носи той и с какво допринася за твоето личностно развитие?

            Танцът е огромна част от живота ми и често казано, не бих могла да си го представя без него. Помогнал ми е да изградя силен дух, жизненост и перфекционизъм. От друга страна пък не просто да танцувам, а да бъда част от ансамбъл, е породило в мен силно чувство за отговорност, колективност, работа в екип и взаимопомощ. Танцът за мен е не просто движение, а дух и емоция, които изпълват цялото ми същество!

936004_392315954231087_1225774672_n

Освен че си от основните танцьори в ансамбъл Лира Денс, ти си и член на управителния му съвет. Какви са основните ти отговорности на тази позиция?

            УС на ансамбъла се състои от петима човека. Всички ние имаме интереси в различни области и успяваме добре да си разпределим задачите, но доста често работим и заедно над конкретен проблем. Основно се занимавам с ПР дейността на ансамбъла, а също и с отговорности, свързани с основния състав танцьори.

Какво прави Лира Денс уникална танцова формация?

            Мисленето на нашите хореографи. Те не спират да се усъвършенстват и постоянно разширяват кръгозора си. Борим се срещу монотонността, пасивното мислене и посредствеността. Стремим се да създаваме нови, уникални и съвременни творби, които да събудят българската публика и да накарат българския зрител да повярва в магията на танца. Лира Денс е формация, чиито хореографи вплитат в творбите си различни танцови стилове, тъй като имат по-различна визия за танцовото изкуство и неговото разв

В началото на юни месец тази година ще представите първия си самостоятелен авторски спектакъл, разкажи повече за него.

            Да, на 5-ти юни тази година ще представим нашия първи самостоятелен спектакъл „Фюжън“ в кинотеатър „Освобождение” в София от 19:30 ч.

            Това е единна творба на новаторските идеи, пресъздаваща по интересен и впечатляващ начин хореографии в съвременен стил, съчетавайки латино танци, танци на народите, танго и, разбира се, български фолклор. Именно смесицата от няколко танцови стила ни накара да изберем това име „Фюжън” – сливане. Създадохме го с много любов и труд! Ще се радваме от сърце, ако ни подкрепите в това наше начинание и застанете зад нас в битката ни за развитие на танцовото изкуство в България! Очакваме ви!

Всичко за спектакъла ще намерите на:

Facebook страница
Уеб страница

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.