Вероятно мнозина от вас са чули за родолюбивото начинание „Стената на героите“ във Варна. Това е проект, започнат от млади и обикновени хора, обединени около страстта си към българската история. Силно впечатлени от техния ентусиазъм и нюх, решихме да ги потърсихме за интервю, в което си поговорихме за идеята им, патриотизма и смисъла от това да си активен човек в България.

vuzrozhdenci1Как ви дойде идеята за създаването на сдружението “Възрожденци – Варна“?

Не ни харесва пропадъка на младото поколение, а ние сме млади патриотично настроени хора от различни футболни отбори, както и случайни националисти, с некомерсиална цел. Събрахме се и решихме да се пробваме да променим нещо, като за начало във Варна, а след това и в цяла България.

Колко души участвате активно в дейността ви?

Нашето сдружение няма лидер, няма и точна бройка, която да определим. Имаме си определено място във Варна, където се събираме. Там е добре дошъл всеки патриотично настроен човек.

Какви са вашите постижения откакто се занимавате с тази патриотична дейност?

На 18.12.2012 година – организирахме и проведохме първото факелно шествие по случай 168 години от рождението на капитан Петко войвода в България.

Отзовахме се и с физически труд помогнахме на най-старото училище във Варненска област – ОУ „Христо Ботев“, село Николаевка, с което поддържаме връзка и се отзоваваме при нужда от помощ.

Стараем се да пропагандираме, като вадим ликовете на Велики български личности и ги лепим, с надеждата при вида им повече български сърца да потръпнат!

Може би най-голямата ни инициатива е Стената на Героите – портретите на Васил Левски, Христо Ботев, Капитан Петко войвода, Георги Раковски, Георги Бенковски, Баба Тонка, Райна Княгиня и други бележити българи! В перспектива плануваме и други мероприятия, целящи пробуждането на „заспалия“ български национален дух.

И дори само това, че успяхме да съберем на едно място националисти с различни футболни и други пристрастия и характери, които да работят за доброто на България, без да очакват облаги за нас е добро постижение.

vuzrozhdenci2Много хора от цяла България свързват дейността ви именно със „Стената на героите“. Разкажете малко повече за тази инициатива.

 За 19 февруари спонтанно решихме да почетем Апостола чрез графит. Избрахме мястото и го осъществихме. А след това решихме да направим една цяла стена, с още бележити личности и хора, дали живота за Отечеството си!

Срещате ли подкрепа от държавните институции, общински структури и организации?

Имахме за цел да нарисуваме портретите със собствени средства, както и се случи. Помощта, която търсихме беше единствено за разрешението да рисуваме на тази стена , за което получихме пълното съдействие на Общината. Търсихме съдействие от Общината и за разрешение за шествието по случай 168 години от рождението на Капитан Петко Войвода, за което споменахме по-горе.

vuzrozhdenci3Трудно ли е да се развива подобна родолюбива дейност в България?

Стига българското сърце да те води, да мислиш за България и за предците си, да уважаваш това, което те са постигнали и да се стремиш да бъдеш достоен човек и син на Майка България – не, не е трудно! Достатъчно е българската кръв да те води.

Според вас българинът познава ли историята си?

За жалост в днешно време малцина се интересуват от това, какво е представлявала България в миналото, което е доста жалко. Но всъщност има доста родолюбци, които влагат душата си дори и в днешните дни, за да възнесат славата на България. А знаем, че народ, който не помни своето минало, няма и бъдеще!

Какъв е съветът ви към младите хора? Как бихте подбудили интереса им към подобни на вашите инициативи?

Нашият съвет към младите хора е да вярват в България и да се стремят да приличат поне малко на хората, които са нарисувани на тази стена, по морал и достойнство.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.