Поддържайки фейсбук страницата ни осъзнахме, че освен исторически публикация от време на време е хубаво и да припомняме колко красива е родината ни. Именно затова започнахме да се свързваме с фотографи, чиито фотографии да публикуваме. Евгени Динев бе един от първите, които откликнаха и доста често използваме негови снимки в сутрешната рубрика „България е прекрасна“. Предлагаме на Вашето внимание интервюто, което проведохме с талантливия фотограф.

1Преди всичко представете се с няколко думи.

Живея в Бургас, щастлив баща съм на две деца.

Как се захванахте с фотографията и всъщност от колко години се занимавате с това Ваше хоби?

Първите ми спомени датират от детска възраст, когато промивах лентите и снимките във фотолабораторията на баща ми. Може би там, от тъмната стаичка, години след това любовта ми към фотографията се завърна като бумеранг. Като фитил послужи едно малко книжле за фотография на National Geographic. Така ме запали, че спешно събрах средства и си купих огледално-рефлексен фотоапарат. Оттогава, 2005-та, обикалям безспирно, в търсене на красиви природни гледки.

Смятате ли, че в България един фотограф може да превърне хобито си в професия, която да му осигури един добър живот?

Това се отнася за всичко, не само за фотографията. Когато отдаваш всичко от себе си и го правиш с любов, работата и хобито са едно и също. Нужно е време да намериш правилния път и да го следваш неотклонно. Колкото по-дълго вървиш по него, се научаваш да виждаш повече, което е особено важно за един фотограф. Не става просто да купиш най-скъпата техника и да започнеш да снимаш. Ако искаш да правиш изкуство, то трябва да извира отвътре. С каква техника ще го изкараш наяве е личен избор. Смятам, че ако човек е достатъчно креативен и последовaтелен, би могъл да печели добре от това.

2Лично на Вас какво Ви дава фотографията?

За мен това са два различни етапа – единият бих нарекъл Oткриване. Когато съм на място, което виждам за пръв път или е в различна от познатата ми обстановка, влиянието му е много силно. Мога да го сравня с изкачване на труднодостъпен връх. Сърцето ми тупти силно, в кръвта ври адреналин. Този етап ме зарежда с позитивна енергия, дава ми усещане за свобода. Вторият етап е Равносметка. Тогава виждам резултата от Откриването – доколко влиянието на мястото и енергията присъстват в снимката. Ако и техническите качества са налице, тогава това ми доставя и удовлетворение. Следователно фотографията ми дава свобода и удовлетворение.

Като човек обикалял много из България и снимал красотите й, смятате ли, че наистина родината ни е толкова прекрасна или това по-скоро се е превърнало в клише и ако да, осъзнава ли българинът тази красота?

Родината ни е повече от прекрасна. Природните дадености са в изобилие – планини, гори, крайбрежие… Всичко това обаче, постепенно се руши и накрая ще останат само снимки и спомени. Там където се е допряла човешка ръка, всичко е съсипано. Редки са случаите, в които ние сме допринесли с добро на природата. Българската природа е заложник в ръцете на малцина. Каква полза от това, че всички ние осъзнаваме какво богатство притежаваме, когато те могат да разполагат с нейните блага както поискат? За пример ще посоча резерват Купена в Родопите, който все още се води такъв, но е напълно унищожен: evgenidinev.com/seen/kupena Същото важи и за места като язовирите Широка Поляна, Голям Беглик и други, където горите около тях са сама параван, а истинската сеч се шири само метри по-навътри. За планинските курорти и Черноморието на всички е ясно, не са нужни примери.

Да навлезем малко и в историята. Ако можехте да се върнете в един исторически период/момент, за да го снимате, кой би бил той?

Често съм съм си задавал същия въпрос – как ли би изглеждало дадено място преди да бъде обезлесено/застроено/осквернено. Определено това ще е във вековете на Византийската епоха. Когато горите са били непокътнати, а по хълмове и морски носове са се извисявали крепости.

И един въпрос, който навярно ще заинтересува Вашите колеги – с каква техника снимате?

Понеже често ме питат, по тази тема съм написал изчерпателна статия в сайта ми: evgenidinev.com/noise/equipment. Накратко, оборудването ми е следното:

КАМЕРА

Canon EOS 5D mkII

ОБЕКТИВИ

Canon EF 16-35mm f/2.8L II, Canon EF 70-200mm f/4L IS

ФИЛТРИ

Singh-Ray 3-stop soft GND, Singh-Ray 2-stop hard GND, Singh-Ray 3-stop reverse GND, Lee Bigstopper, Hoya CPL Pro

СТАТИВ

Gitzo mountaineer

Горещо ви препоръчваме да посетите сайта на Евгени Динев – там може да намерите наистина невероятни снимки, както и фотописи, които ще ви оставят без дъх.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.