10153487_10201551678696375_1636631734_nС огромна радост ви съобщаваме, че на 18 март от печат излезе първата ни книга – „Българската история в 100 личности“. Написването й бе едно сериозно предизвикателство за нас, което се превърна и в основното ни занимание през последните 4-5 месеца. В книгата сме се опитали да представим по достъпен начин историите на 100 личности, оставили ярка следа в българската история. Хубаво е да се отбележи, че в тази стотица не влизат само българи, а има и няколко чужденци, тъй като не веднъж сме заявявали, че има немалко личности, допринесли изключително много за развитието на държавата ни, въпреки че не са родени в нея. Подбора на личностите бе направен от нас – авторите, както и от Момчил Тодоров, който е собственикът на издателството, което стои зад книгата – „БГ Учебник“. Не претендираме, че това са най-заслужилите личности в родната история, а дори напротив – в книгата умишлено сме включили и някои имена, които и до днес пораждат много спорове в обществото. Направихме това, защото винаги сме смятали, че историята трябва да бъде разглеждана от всеки един ъгъл. Именно в по-спорните личности ние намерихме някои много интересни истории, които са показателни за бита и манталитета на българите и затова нямаше как те да не бъдат включени в нашата своеобразна стотица. Не са пропуснати и хора на изкуството и спорта, които най-често прославят родината ни в чужбина.

Стилът на книгата е максимално неангажиращ. За всяка личност има отделени между 2 и 4 страници, като сме се опитали да представим живота им по начин, който би бил интересен и на хора, които нямат определен афинитет към историята. Именно това беше и най-голямото предизвикателство пред нас – да направим, така че написаното да заинтригува всеки един. Силно се надяваме, че сме успели и книгата ще се хареса и на хора, чиято слабост не е историята, и на ученици. Още по-хубаво ще е, ако тя се превърне в отключващ фактор и събуди интереса към някоя личност или цял период от българската история. Точно затова „Българската история в 100 личности“ не претендира да има тежестта на задълбочен научен труд, а дори обратното – нейната цел е да представи личностите, които са включени в нея просто и синтезирано.

Освен авторския колектив, в лицето на Иван Кънчев, Ивомир Колев и Марио Мишев, в последните месеци по книгата работеха и още няколко човека. На първо място трябва да споменем Момчил Тодоров, който всъщност даде идеята за написването й. Научен консултант и редактор беше преподавателят от Софийския университет Христо Беров, за оформлението на корицата отговаряше Антония Мечкуева, а коректор е Надя Калъчева. Отговорен за предпечата бе Пламен Иванов.

Книгата може да си закупите от онлайн книжарницата bestseller.bg срещу сумата от 10 лева. До няколко седмица планираме тя да се появи и в търговската мрежа, където цената й ще бъде 12 лева.

За финал трябва да споменем, че планираме „Българската история в 100 личности“ да е началото на научнопопулярна поредица, озаглавена „Българската история в 100…“. Ако първата книга се радва на успех до края на година планираме да напишем и втора, подробности за която ще разкрием по-напред във времето.

 

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.