По нашите земи има безброй тракийски светилища, римски крепости и лековити извори. Почти няма населено място, в което да няма храм, за който легендите да се простират наблизо и надалеч. Всяко светилище носи своята енергия и обединява различни епохи. Има обаче един манастир, за който се счита че не просто е най-старият у нас, но и в цяла Европа. Каква е историята на Чирпанската (Златноливаденската) света обител, разберете в следващите редове.

През есента на 343 година синовете на св. Константин Велики свикват в древна Сердика Вселенски събор, на който присъстват 318 епископи от цялата Римска империя. В остра борба срещу еретиците ариани се утвърждава православното учение за Светата Троица. Най-видната фигура в него е свeти Атанасий. Той е един от големите застъпници за чистотата на Христовата вяра и активно участва в борбата срещу арианството (отричане на божествената равнопоставеност на Иисус Христос). В онзи период Мизия и Тракия представляват една от основните арени на борбата между двете тогавашни течения на християнството.

Следващата година на път към Константинопол той спира за пренощуване в стара римска крепост край село Златна ливада. Намира местното тракийско население в ужас – страшна епидемия пълзи наоколо. Св. Атанасий остава там, уединявайки се за пост и молитва в скална пещера на около 300 м от крепостта. Той призовава народа да построи храм, за да се спаси от чумата и основава обител на мястото на древно тракийско светилище в близост до главния път Константинопол-Сердика („Виа Диагоналис“).

Епидемията наистина отминава и местните стават ревностни християни. Те не забравят своя благодетел и след смъртта му през 373 година манастирът приема неговото име. Това се потвърждава от житието на светеца, от аналите на Александрийската патриаршия, както и от останките на „Римския манастир“, както го наричат хората от този край, което ни дава основание да вярваме, че присъствието на светеца по тези земи не е само легенда.

Снимка: www.bestplacesinbulgaria.com

Както и много други обители, историята след основаването на Чирпанския манастир е нелека. През годините е многократно разрушаван и съграждан отново. По време на османското робство са правени много опити за унищожаването му, но храмът винаги се запазва по един или друг начин.

Има различни легенди, свързани със светата обител след 1944 година, но те всички следват една и съща нишка. Манастирът бил запуснат и превърнат в овчарник. Три нощи подред една баба от селото сънувала св. Атанасий, който настоявал да прогонят овцете от святото място. Разказала тя на хората в селото, но кой да повярва? Тогава светецът се явил и на партийния секретар с предупрежденито, че ако не спре поруганието, ще загуби детето си. Преданията твърдят, че за една нощ манастирът бил почистен и приведен във вид за служба.

Първото голямо съвременно облагородяване на Чирпанския манастир е извършено през 80-те години по идея на Людмила Живкова. Тогава манастирът е разширен и е построена двуетажната сграда в традиционен стил, която е до сегашната порта. Със своя мащаб и пространство тя го прави един от най-големите манастири в днешна България.

Уникалността на това място се допълва и от кладенецът-аязмо със света вода. Тя се слави като лековита и стотици болни идват тук заради нея. Сакати са прохождали, слепи са проглеждали, мнозина са се отървавали от болежки, разказват местните. Дори се твърди, че на 2 май, когато се празнува паметта на светеца, най-праведните могат да видят лика му във водата.

Една от ценностите на манастира е препис на Реймското евангелие. Смята се, че то има старобългарски произход – 32 страници са написани на кирилица, а останалите 62 на глаголица. Оригиналът се пази в Реймс – над него векове са се заклевали при коронацията си френските крале.

През 2003 година на поклонение в манастира идва и Александрийски патриарх и папа на египетската земя – Петър VII, който е вторият човек в йерархията на православието след Вселенския патриарх. Това е още едно от потвържденията за значимостта на храма в християнския свят. Петър VII дарява икона на Анастасий Велики, рисувана в Александрия. Друга такава икона е подарена от атонски монаси.

Година по-късно, през 2004-а, проучване на акад. Росен Милев, президент на Балканската медийна академия, потвърдено и от архивите на Ватикана, установява, че манастирът край село Златна ливада действително е най-старият в Европа. Построен е 16 години по-рано от считания дотогава за най-стар манастир в Европа – „Кандида каса“ в Шотландия, както и от два други френски манастира, вдигнати съответно 29 и 31 години след него.

Днес манастирският комплекс включва църква, пещера-постница, аязмо с лековита вода, стари нереставрирани сгради и нови крила. Стара река дели пещерата постница и обителта, а легендата разказва,че тук са отсядали Паисий Хилендарски, Васил Левски, както и много други участници в национално-освободителните борби.

Златноливаденския манастир „Свети Атанасий“, известен и като Чирпански манастир, е женски православен манастир. Красивата природа в съчетание с целебната вода на светата обител го превръщат в притегателен център за поклонниците на Христовата вяра.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Георгия Кинева
Георгия Кинева е родена в Хасково и е завършила ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров” с профил английски с испански език. Най-голям интерес за нея представляват непознатите за широката публика личности и събития. В търсенето им, често пътува и преоткрива кътчета от Родината. Стажант в "Българска история" от октомври 2016 година. В момента продължава висшето си образование в УАСГ.