Българската военна история след Освобождението е наситена с постижения. Тя ни разкрива по един блестящ начин всеобщия ентусиазъм на населението на младата държава, търсещо своето национално обединение. Петте войни в периода 1878-1944 година доказват едно –  уменията на родния войник често довеждат до успех на бойното поле, но на политическо ниво страната така и не получава това, за което нейната армия се сражава.

В страниците на родния летопис са запечатани редица славни сражения, като сред тях се открояват операции в Сръбско-българската, Балканската и Първата световна война. Ярък пример за такива са Сливнишката епопея, Одринската епопея и Дойранската епопея. И в трите сражения при изключително неблагоприятни за нея предпоставки Българската армия постига победа, а световната общественост обръща погледа си страната ни, впечатлена от нейния триумф.

В следващите редове имате възможността да прочетете някои цитати на бележити чужденци, изследвали постиженията на Българската армия във войните за национално обединение.

Никога няма да забравя един ранен войник, който бе отнел една сръбска пушка; ние искахме да го качим на кола, той отказваше, искаше да ходи пеша. Натоварен с две пушки, неговата и сръбската… се бореше да не му вземат оръжието, което бе завладял с такава храброст.

Д-р Шарл Роа (дворцов лекар)

Пред победата на българите при Сливница трябва да се преклонят както малките, така и големите държави.

австрийският вестник „Нойе фрайе преса”, 9 ноември 1885 година

Българите се бият като лъвове дори без офицери. Те заслужават един спомен в историята, дори ако бъдат победени.

Цариградският в. “Stambul” 6 ноември 1885 година

При с. Гечкенли две роти български войски показаха храброст, каквато досега военната история не знае.

из в. “Матен” по повод Лозенградската операция през Балканската война

лозенград

Цял един народ беше ожитворен и се втурна на юг и на югоизток с непоколебима решителност… Българските войски отидоха от нивата и кошарата, но се биха като герои!

в. “Таймс” за битката при Люлебургаз – Бунархисар

Те (българите) не искаха да знаят, че щикът е излязал от употреба, и се хвърлиха “на нож!” от 500 м. далеч, без да могат да ги удържат техните началници. Нищо не беше в състояние да възпре неудържимото им напредване.

в. Таймс за битката при Люлебургаз – Бунархисар

Изумителна е бързината на движенията и нападенията. Това е ураган и ураган, който може да се повтори при едно замахване на сабята на командващия. Забележителна е бойната подготовка.

Явeр паша за българската пехота

Това бе една човешка вълна, един прилив от мъжество. Една буря от хора.. Не можем да си представим без смайване и възхищение една поредица от фортове, превзети с атака „на нож“.

Луиджи Барцини, в. “Кориере де ла сера, 1912

Със същите очи, с които ви гледам, надлюдавах как вихрено летящ български изтребител се отдели от един вече рухващ към земята наш бомбардировач и се хвърли към друг, като се стовари върху него. Той откъсна опашката му и бомбардировачът се разцепи като дъб, поразен от гръм..

американският летец-изтребител лейтенант Джон Маклендън за тарана на Д. Списаревски.

Българските летци се бият с ожесточение, като че ли защитават най-скъпата светиня на света.

лейтенант Едуард Тинкер

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Марио Мишев
Марио Мишев е на 25 години. Бакалавър по политология в Софийския университет, завършил Френската гимназия в София. Той е един от създателите на проекта "Българска история", автор на пет книги, както и сценарист на документалните ни филми и поредици. Основна част от работата му е ангажирана с обиколките по училища и уроците по родолюбие, които сдружението осъществява от четири години.

33 КОМЕНТАРА

 1. Относно тарана на Списаревски:
  Цитирам:
  „Подофицер Робърт Хенри Ренър, единственият оцелял от екипажа на сваления с таран бомбардировач по-късно моли да се види с майката на Списаревски, за да й предаде своите медали и ордени в знак на дълбоко уважение пред подвига на нейния син.“

 2. рядко тъпа статия!
  разни цитати, от различни години и с цел да покажат, колко е зле автора :)

  Съжалявам момко, ама е редно да почетеш повече, чак тогава да пишеш!

  Щото, това е един рядък бъркоч!!

  Поздрави и с не лоши чувства!
  Просто чети, преди да напишеш нещо :)

  • Точно тази злоба, момко, ни е докарала до тук! Ти си този който трябва да почете повече, ама не из фейсбук!
   „зле“ – селяндур!

  • Атанасе,толкова си тъп,продажен и нагъл че няма как да те пропусне човек и да те прати на майка ти ………….. Заради такива като тебе сме на това дередже,копеле продажно !!! Може да ми премахнете поста но аз да си го напиша,да се знае …

  • „Атанас“ с какво право мериш статията?Какво ти дава злобата ?Нима е излъгал автора?Ти с какво ще му опонираш?Защо не написа по-добра?Смешен и злобен човек.С подобни изказвания не можеш да омаловажиш геройзма и победите на българите.Жал ми е за теб.Гнус ме е от теб.С „поздрави“ и лоши чувства.

  • Съименнико Арнаудов, като си патриот, поне пиши на кирилица и то гармотно, а не с правописни грешки.
   Относно коментара на Луиджи Барцини, в. “Кориере де ла сера, 1912: не е възможно да е 1912 г. Вероятно става дума за 1-та Световна война. Какви италиански бомбардировачи край Одрин през 1912-та?? Само 2 наши самолета са били и са бомбардирали с ръчни гранати турските позиции.
   Патриотизмът и храбростта на българинът е бил невероятен, затова сме учудили света. Моят дядо, заедно с още 30-на българи се е завърнали от Чикаго за Балканската война, като чули, „че ще бием турчина“. Обичаше да му свиря и пея възрожденски песни, Бог да го прости.
   Добре е да има такива сайтове, че в училищата май патриотизма нещо го бутат назад и надолу.

   • Цитатът е над автора. Луиджи коментира балканската война. Само казвам :) , хубава статия, на мен ми хареса. Дано нещата започнат да се променят, по-скоро – дано НИЕ започнем да се променяме, защото състоянието на държавата е пряко отражение на обществото.

   • Тук се говори за Балканската Война./1912-1913г
    ./http://balkanwars.archives.bg/balkanwars, това е линка където можете да прочетете за историята в този период.

   • Тъпако, коментарът на „Кориере де ла сера“ е текста НАД информацията за изданието и автора. Затова текстът с бомбардировача е на Джон Макленднън и е за Втората световна война. Кориере де ла сера са писали горния текст за „човешката вълна“, който е от 1912 г. Виж, че името на изданието и авторът са ПОД, а не НАД всеки текст.

 3. Чест и слава на мъже на честта като Списаревски! Но ако сега реши да повтори подвига си, просто … няма с какво да го направи. Майкопродавци и отцеругатели ни лишиха от бойна авиация!

 4. Много полезна и насърчителна статия. Вярвам, че където е текло пак ще тече – някъде дълбоко в нас го има и патриотизма и героизма. Още повече с такъв пример от предците вярвам, че го можем! Поздравления за авторите на този сайт!

 5. Не ми е ясно защо нашего брата не умее да води аргументиран спор. С обиди и незачитане мнението на другия, ако разбира се той е прав, до никъде не се стига. Псувните и обидите не са аргумент.

 6. Не е редно да пропускаме и подвизите на армията по време на Междусъюзническата война, която е типичен пример за победа на щика и загуба на дипломацията. Може би авторът я причислява към Балканската.

Отговор