Старите градски песни са малко познати днес. Не съществуват много сведения за изпълнителите от първата половина на XX век, както и за самите изпълнения. Едно обаче е факт – песните са били изключително популярни и модерни в България по това време.

В тях тематиката е най-често битова, хумористична или засягаща любовта. Поради благозвучието и актуалността си, те са били неизменна част от всекидневния живот на градския българин. Тъй като по това време не е съществувало кой знае какво чуждестранно влияние в културата, песните са помагали за повдигането на българското съзнание и са обединявали народа във всеки един момент.

Един от първите естрадни изпълнители е Стоян Миленков. Роден е в началото на XX век в град Брезник. Учи театрално изкуство в Париж при актьора Пол Муне. Играе в различни театри във Франция и България, но през 1915 г. поема пътя на странстващ музикант.

В ранните си произведения черпи идеи от шопския фолклор, написва две шопски поеми: „Пендо и Пена“ и „Подвигът на Пижо“. Става автор и на либретото на първата българска опера „Моралисти“. Сътрудничи на българското държавно радио, като изпълнява свои песни в часа, посветен на българското село. Успява по уникален и хумористичен начин да изобличи политическите пороци, корупция, кражби, явява се като вечната опозиция на властта. Любимец на публиката преди, сега Стоян Миленков тъне в забрава. Малко са тези, които помнят и знаят творбите му днес.

Една от известните му песни е „Всичко се друса“. Текстът на песента засяга поредица от тежки земетресения, сполетели страната през 1928 година, като първото е на 14 април в деня на Велика събота. Земетресението е с магнитуд 6,8 по Рихтер, регистрирано на 8 км. от гр. Чирпан. Успява да опустоши Пловдив, Чирпан, Първомай, както и близките села.

Цар Борис III спешно пристига в Чирпан, където лично ръководи акцията по спасяване на населението. В помощ се включва и армията. Вечерта на 18 април също толкова силен трус разлюлява страната, епицентърът е Поповица. В продължение на 11 дни земята се люлее през час. Загубите от земетресенията са огромни.

Жертвите са 107 души, 500 са ранените, 25 хиляди сгради са разрушени, 21 хиляди други здания са пострадали. Създаден е орган към Министерството на вътрешните работи и народното здраве за възстановяване на щетите. В подкрепа на българския народ се включват множество чуждестранни организации.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.