След официалната премиера на документалната поредица „Българско военно чудо“ пред десетки преподаватели, директори и университетски професори в София, сега историите за най-големите постижения на армията ни след Освобождението, поемат на обиколка из училищата в страната.

Късометражните филми от поредицата ще бъдат представени по време на открити уроци, които сдружение „Българска история“ ще проведе в десет населени места в страната. Първата обиколка с тези видеа започна от Етрополе, където на 30 октомври посетихме Средно училище „Христо Ясенов“.

Пред пълна аудитория от над 100 ученици и учители представихме някои от филмите в поредицата „Българско военно чудо“ и разказахме за подвизите на армията ни през Сръбско-българската и Балканската война.

Обиколката ни продължава, като следващата ни спирка е Димитровград (Сърбия). На 3 ноември ще проведем урок и прожекции там.

Целта на откритите уроци е да се предостави възможност на учители от различни населени места да използват филмите от поредицата като допълнителен учебен материал. Това е част от съвместната ни образователна инициатива със ЗАД „Армеец“ да направим историята в училище, а и извън него, интересна.

Момент от урока в Етрополе.

Епизодите от поредицата ще бъдат представени пред ученици и в София, Русе, Карнобат, Бургас, Ловеч, Гоце Делчев, с. Долно Дряново и Смолян. Ще продължим да обикаляме училища и градове през цялата учебна година.

Вижте целия график на обиколките по дати и населни места:

30.10.2017г. Етрополе –  Средно училище „Христо Ясенов“

03.11.2017г. Димитровград (Сърбия) – Гимназия „Св. Кирил и Методий“

06.11.2017г. София – 9-та Френска езикова гимназия

08.11.2017г. Русе – Средно училище „Васил Левски“

09.11.2017г. Карнобат – Средно училище „Христо Ботев“

09.11.2017г. Бургас – Немска езикова гимназия „Гьоте“ (НЕГ)

21.11.2017г. Ловеч – Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“

27.11.2017г. Гоце Делчев –  Природоматематическа гимназия „Яне Сандански“

27.11.2017г. Долно Дряново – Основно училище „Христо Ботев“

28.11.2017г. Смолян  – Професионална гимназия „Карл Маркс“

28.11.2017г. Смолян – Природоматематическа гимназия „Васил Левски“

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.