Плевенската епопея (видео)

1
13381
Попълни своята книжна историческа колекция с предложенията ни, валидни до края на настоящата седмица!

КЪМ ПРОМОЦИЯТА

В това видео ви представяме драматичните събития, разиграли се в Плевен през далечната 1877 година.

Историците са единодушни, че именно Плевенската епопея е ключовият момент от Руско-турската война, който предопределя освободителния ѝ за България завършек.

Приятно гледане!

 

От триумфa по бойните полета на Средновековна България, през дните на изпитания по време на войните за национално обединение, до личните истории на достойни българи.

Ние разкриваме пред теб богатия свят на българската история!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

Плевенската епопея (видео)
4.4 от общо 38 глас(а)
Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

1 коментар

  1. Битката за Плевен би имала съвсем друг край, ако на помощ на обсадените турци е успял да отиде Шуменският гарнизон – най-голямото и най-добре въоръженото турско военно подразделение в бългаските земи. То обаче не излиза извън Шуменската крепост благодарение на стореното на един велик но за жалост забравен българин – д-р Вичо Панов. По това време изпълнява длъжността на главен лекар на гарнизона в Шумен. За да забави излизането на войската, която е трябвало да се притече на помощ на Сюлейман паша при Шипка, той сипва разхлабително в кладенците. Тъй като симптомите наподобяват много на тиф, той обввява временна карантина, която позволява през това време на руси и българи да отблъснат турците при Шипка. По този начин е била възпрепяттствана и помоща на обсаденият Осман паша.

Отговор