Плевенската епопея (видео)

1
14296

В това видео ви представяме драматичните събития, разиграли се в Плевен през далечната 1877 година.

Историците са единодушни, че именно Плевенската епопея е ключовият момент от Руско-турската война, който предопределя освободителния ѝ за България завършек.

Приятно гледане!

 

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

1 коментар

  1. Битката за Плевен би имала съвсем друг край, ако на помощ на обсадените турци е успял да отиде Шуменският гарнизон – най-голямото и най-добре въоръженото турско военно подразделение в бългаските земи. То обаче не излиза извън Шуменската крепост благодарение на стореното на един велик но за жалост забравен българин – д-р Вичо Панов. По това време изпълнява длъжността на главен лекар на гарнизона в Шумен. За да забави излизането на войската, която е трябвало да се притече на помощ на Сюлейман паша при Шипка, той сипва разхлабително в кладенците. Тъй като симптомите наподобяват много на тиф, той обввява временна карантина, която позволява през това време на руси и българи да отблъснат турците при Шипка. По този начин е била възпрепяттствана и помоща на обсаденият Осман паша.

Отговор