Тази година се навършват 150 година от откриването на първата железопътна линия в България. По този повод на 22 октомври БДЖ пуска атракционен влак по маршрута на жп линията Варна – Русе.

Подчертаваме, че поради очаквания голям интерес към атракцията, местата във влака са ограничени. За това допринася и фактът, че билетите са безплатни и се плаща само запазеното място, което струва символичните 50 стотинки.

Специалният влак ще отпътува от жп гара Варна в 08:15 ч. и по време на своето пътуване към гара Русе ще спира на гарите на всички общини по своя маршрут. На всяка от тези гари местните кметове са организирали кратки празнични посрещания и програми.

Атракционният влак пристига пред Музея на транспорта в Русе в 15:30 часа, където всички пътници ще имат възможността да се потопят в историческа атмосфера и да разгледат интригуващите експонати. Официалното честване ще бъде именно на емблематичната русенска гара.

В атракционния влак е включен и вагон от царската композиция на Цар Борис III „Корона експрес”. Този вагон разполага с 1 служебна кабина с 1 легло, 4 кабини с по 2 легла, 2 кабини с две спални с по едно легло и общ санитарен възел, салон с 11 места за срещи, съвещания, хранене и склад. Той е със запазено луксозно обзавеждане като специалните ламперии и дамаски са автентични.

Припомняме, че първата железопътна линия в днешните български земи е линията Русе – Варна. Построена е от английска компания с главни акционери братята Хенри и Тревор Бъркли, която получава концесия за 99 години от османското правителство.  Открита е за движение на 7 ноември 1866 г., а дължината ѝ е 223 км.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Марио Мишев
Марио Мишев е на 29 години от София. Завършва Френската гимназия в София, а впоследствие и бакалавър по Политология в Софийския университет. Съосновател е на „Българска история“, автор на пет книги, както и сценарист на няколко документални филми и поредици. От две години заема длъжността маркетинг директор в издателство „Българска история“. Лектор в инициативата „Уроци по родолюбие“, чрез която е посетил над 300 училища в цялата страна.