Филмът „Сляпата Вайша“ има 25 награди от престижни фестивали, но тази нощ не успя да спечели „Оскар“ в Лос Анджелис. 8-минутната лента, създадена и режисирана от българина Тео Ушев, е продукция на Канада и Франция.

Късометражната анимация разказва историята на Вайша – момиче, обречено цял живот да остане незрящо за настоящето, гледайки с едното си око в миналото, а с другото – в бъдещето.

Добрата новина за всички любители на този жанр е, че филмът е наличен за гледане в интернет. Релийзите са все още само на английски език.

Ушев не е единственият българин, част от този проект. Сюжетът на продукцията е по разказ на писателя Георги Господинов. Композитор на музиката е Никола Груев – Котарашки.

По-долу сме поместили две видеа – първото е късометражният филм, а второто представлява аудио прочит на разказа, написан от талантливия Георги Господинов. Приятно гледане и слушане!

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.