Ако живеете в София е твърде вероятно да сте виждали техни творби, не просто защото са популярни или пък естетически издържани, но и защото са способни да приковат вниманието Ви отдалеч. През последните 6 години „Urban creatures” неуморно облагородяват заобикалящата ги среда, вдъхвайки живот на десетки столични сгради.

Днес „Urban creatures” могат да се похвалят с проекта в развитие „Souls in walls” или в превод на български език „Души в стените“. Той представлява галерия на открито с над десет завършени стени в столичния район „Подуяне“ и впечатлява с мащабите си.

Ето как създателите на проекта определят работата си:

Много пъти са ни питали защо правим всичко това. Отговорът се съдържа в думите „Souls in Walls“, думите, които са с нас от първата ни година. Те обобщават всичко, което правим и към което се стремим. За нас е много важно изкуството, което създаваме да не е едноизмерно, защото най-значимата промяна, която целим, е промяната на съзнанието на хората.

В благородното си начинание те срещат както широка обществена подкрепа, така и институционална такава. „За нас е много важно да развиваме „Urban Creatures“, защото всяка една промяна започва първо в съзнанието на хората, за да се стигне до физическите трансформации“, споделя кметът на район „Подуяне“ Ева Митова.

Съвсем наскоро бяха завършени и последните им творби, които са осъществени от артистите BOZKO и NASIMO. Във фотогалерията може да разгледате „оживелите“ стени, както и точното им местоположение в столицата.

„Urban Creatures 2016“ е част от Културния календар на София. Повече може да откриете на официалния им уебсайт, както и в личните страници на BOZKO и NASIMO.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Марио Мишев
Марио Мишев е на 29 години от София. Завършва Френската гимназия в София, а впоследствие и бакалавър по Политология в Софийския университет. Съосновател е на „Българска история“, автор на пет книги, както и сценарист на няколко документални филми и поредици. От две години заема длъжността маркетинг директор в издателство „Българска история“. Лектор в инициативата „Уроци по родолюбие“, чрез която е посетил над 300 училища в цялата страна.