Ако живеете в София е твърде вероятно да сте виждали техни творби, не просто защото са популярни или пък естетически издържани, но и защото са способни да приковат вниманието Ви отдалеч. През последните 6 години „Urban creatures” неуморно облагородяват заобикалящата ги среда, вдъхвайки живот на десетки столични сгради.

Днес „Urban creatures” могат да се похвалят с проекта в развитие „Souls in walls” или в превод на български език „Души в стените“. Той представлява галерия на открито с над десет завършени стени в столичния район „Подуяне“ и впечатлява с мащабите си.

Ето как създателите на проекта определят работата си:

Много пъти са ни питали защо правим всичко това. Отговорът се съдържа в думите „Souls in Walls“, думите, които са с нас от първата ни година. Те обобщават всичко, което правим и към което се стремим. За нас е много важно изкуството, което създаваме да не е едноизмерно, защото най-значимата промяна, която целим, е промяната на съзнанието на хората.

В благородното си начинание те срещат както широка обществена подкрепа, така и институционална такава. „За нас е много важно да развиваме „Urban Creatures“, защото всяка една промяна започва първо в съзнанието на хората, за да се стигне до физическите трансформации“, споделя кметът на район „Подуяне“ Ева Митова.

Съвсем наскоро бяха завършени и последните им творби, които са осъществени от артистите BOZKO и NASIMO. Във фотогалерията може да разгледате „оживелите“ стени, както и точното им местоположение в столицата.

„Urban Creatures 2016“ е част от Културния календар на София. Повече може да откриете на официалния им уебсайт, както и в личните страници на BOZKO и NASIMO.

„Един от Първа дивизия“ е разказ за хората – за орача и чиновника, за занаятчията и учителя, за богатия и бедния, за неграмотния и образования. България ги призовава и те оставят семействата си, стичайки се под знамената на своите полкове...

ПОРЪЧАЙ ТУК

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

Как артистите от „Urban creatures“ вдъхнаха нов живот на столицата
4.9 от общо 9 глас(а)
Марио Мишев
Марио Мишев е на 25 години. Бакалавър по политология в Софийския университет, завършил Френската гимназия в София. Той е един от създателите на проекта "Българска история", автор на пет книги, както и сценарист на документалните ни филми и поредици. Основна част от работата му е ангажирана с обиколките по училища и уроците по родолюбие, които сдружението осъществява от четири години.

Отговор