Представяме ви впечатляващи въздушни кадри на емблематичния за град Търговище храм „Св. Успение на Пресвета Богорица“. Видеоклипът е дело на „Търговище отвисоко“, които може да последвате тук.

Храмът е изграден в периода между 1847-1851 година от Уста Димитър, майстор от Тревненската школа. Всички християни, въпреки че са били под османско робство се включили в градежа, дори и децата. Хората са отделяли от залъка си, за да бъде построена църквата. Нито за ден не е спирало строителството, почивали само в неделя, когато и Господ си почива. Така мащабното за времето си строителство на храма е приключило само за три години.

През 1947 година черквата е почти напълно опожарена, но с инициативата на местните хора и с доброволен труд е възстановена във вида, в който е днес. Желаем ви приятно гледане!

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.