Попълни своята книжна историческа колекция с предложенията ни, валидни до края на настоящата седмица!

КЪМ ПРОМОЦИЯТА

Представяме ви впечатляващи въздушни кадри на емблематичния за град Търговище храм „Св. Успение на Пресвета Богорица“. Видеоклипът е дело на „Търговище отвисоко“, които може да последвате тук.

Храмът е изграден в периода между 1847-1851 година от Уста Димитър, майстор от Тревненската школа. Всички християни, въпреки че са били под османско робство се включили в градежа, дори и децата. Хората са отделяли от залъка си, за да бъде построена църквата. Нито за ден не е спирало строителството, почивали само в неделя, когато и Господ си почива. Така мащабното за времето си строителство на храма е приключило само за три години.

През 1947 година черквата е почти напълно опожарена, но с инициативата на местните хора и с доброволен труд е възстановена във вида, в който е днес. Желаем ви приятно гледане!

От триумфa по бойните полета на Средновековна България, през дните на изпитания по време на войните за национално обединение, до личните истории на достойни българи.

Ние разкриваме пред теб богатия свят на българската история!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

Старата църква в Търговище от птичи поглед
5 от общо 8 глас(а)
Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

Отговор