Попълни своята книжна историческа колекция с предложенията ни, валидни до края на настоящата седмица!

КЪМ ПРОМОЦИЯТА

Нашите партньори от Skytrip ни представят един от най-красивите градове в  България от високо. Спиращите дъха гледки, професионализмът при заснемането и впечатляващото музикалното оформление превръщат този клип в едно емоционално изживяване, което заслужава Вашето внимание.

 

РУСЕ НАКРАТКО

Русе е най-големият български град на река Дунав, а населението наброява 160 000 жители, което го превръща в шестия у нас по този показател.

През Средновековието градът съществува като едно селище заедно с днешния румънски град Гюргево. От началото на XVII век Русе се развива като търговски център, като пристанището му е особено важно за стокообмена между Централна Европа и Балканите. През 60-те години на XIX век градът става столица на Дунавската провинция в Османската империя, с територия колкото днешна България. Изграждат се първите индустриални предприятия, железопътна линия. През втората половина на с.в. градът е седалище на 11 европейски дипломатически мисии. Влиянията на модерна Европа стават осезаеми, а това променя всекидневния начин на живот на жителите му.

Русе посреща своите гости с богато архитектурно наследство – плод на предприемчивия и европейски дух на русенци, привлекли в края на XIX и началото на XX век видни европейски архитекти и строители за изграждането на градската архитектурна среда. Десетки сгради паметници на културата днес носят знака европейско културно наследство.

От триумфa по бойните полета на Средновековна България, през дните на изпитания по време на войните за национално обединение, до личните истории на достойни българи.

Ние разкриваме пред теб богатия свят на българската история!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

Русе от птичи поглед (видео)
4.7 от общо 15 глас(а)
Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

Отговор