Тази нощ от центъра на Скопие бе премахнат един от паметниците от проекта „Скопие 2014“, поставен по време на управлението на бившия премиер на страната Никола Груевски.

От Министерството на културата в западната ни съседка обявиха, че това е първата стъпка от реалното премахване на паметниците. Още през септември 2017 г. управляващите от СДСМ обявиха официално краят на проекта „Скопие 2014“, който стартира през 2009 г. и промени облика на центъра на града.

Властите заявиха, че смятат да разрешат проблема на няколко етапа. Първо ще се започне с най-спорните паметници и тези, които са в етап на строителство. Припомняме, че проектът преобразува центъра в столицата в „историческа зона“, осеяна с паметници на герои от античността (Александър Македонски, Филип Македонски и др.), личности от Средновековието (цар Самуил, св. Климент Охридски и др.), а около тях още десетки – на Майка Тереза, Гоце Делчев, Яне Сандански и пр.

Кадър от вечертната акция по демонтирането на паметника.

Според различни изчисления „Скопие 2014“ струва най-малко 700-800 млн. евро на македонския данъкоплатец, което е 10% от БВП от страната.

Миналата година министърът на културата Роберт Алагьозовски заяви:

Незабавно трябва да спрем проектът „Скопие 2014“, защото всеки ден като от кутията на Пандора изскачат кичозни паметници, скулптури, колони…, които са абсолютно ненужни и струват скъпо.

И допълни:

Трябва да извършим дезинтоксикация на македонския дух от тази псевдоидеология на този проект, който превръща страната ни в заложник на зла клетва от опасен магьосник.

Андон Лазов Янев, наричан “Кьосето” е български революционер от Македония и войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО). Роден е в с. Голозници, Велешко. Прякорът му “Кьосе” е даден от приятели в родното му село. Включва се в редиците на Вътрешната организация, след като убива турски първенец и е принуден да се укрива. Става един от терористите на Организацията и извършва акции срещу нейни врагове и предатели. Участва в аферата Мис Стоун, Илинденско-Преображенското въстание и Балканските войни. Умира в Благоевград на 10 септември 1953 година.

Снощи с кран е бил демонтиран паметникът на Андон Лазов-Кьосето, издигащ се пред сградата на Върховния съд от 2014 г. Официалната причина, която посочват властите е, че неговото строителство е било незаконно. Веднага след премахването му, той е бил натоварен на камион и прехвърлен в складовете на Металургичния комбинат.

Вчера още едно събитие стана част от дневния ред на Македония. Властите отстраниха указателните табели на македонската магистрала, водеща към Гърция (европейски коридор #10). Така „аутопут Александар Македонски“ вече няма да бъде обозначаван с това име.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.