И през 2017 година програмата за Празника на розата в Казанлък обещава няколко седмици веселие и красота за гостите на града. Стартът традиционно ще бъде даден с избора на Царица Роза. Най-хубавото момиче, което става и символ на празника, ще бъде избрано в бляскав спектакъл на 12 май от 19 часа. Тази  година в надпреварата за короната ще се състезават над 20 местни момичета. До старта девойките ще преминат през обучения по протокол, етикет и хореография и ще получат официална фотосесия в Музея на розата.

Начело на журито ще  е посланикът на Япония в България Н.Пр. Шиничи Яманака, а сред съдиите е и посланикът на Азербайджан Н.Пр. Наргиз Гурбанова. Дефилетата ще са озвучени на живо от група Ice Cream. Водещи на шоуто в Дома на културата „Арсенал“ ще са Александър Кадиев и Екатерина Евро. От 15 до 21 май на същото място ще се произведе и базар на български стоки. От 15 май  до 12 юни в галерия „Искра“ ще можете да се насладите на юбилейната изложба на Ренина Лекова и приятели.

Безспорно сред най-големите атракции е розоберът. На 20 май от 10 часа можете да присъствате на него в село Черганово. Същия ден, но от 16:30 часа, в Дома на културата „Арсенал“ ще започне и конкурсът за характерни и модерни танци. На 21 май от 10 часа ще се проведе розоберът в село Розово. От 22 май до 4 юни улица „Искра“ в Казанлък ще се превърне в улица на занаятите.

На 24 май от 10:30 часа на площад „Севтополис“ е празничният парад на училищата,  от 19 часа – откритата сцена на абитуриенти, а час по-късно там ще се проведе  и празничен концерт. На 26 май на същия площад от 18 часа Шкумбата, Поли Паскова и ансанбъл „Чинари“ ще веселят публиката.  На 27 май от 10 часа започва розоберът в село Горно Изворово. Същия ден от 11 часа на площад „Севтополис“ в Казанлък ще можете да видите детското надиграване „За ръчица“ и националното „Тъпан бие, хоро се вие“.

На 28 май можете да присъствате и на ритуала розобер от 10 часа в село Горно Черковище. В същия час, но във Военния клуб на Казанлък, е началото на конкурса за забавна песен на млади изпълнители „Една българска роза“.  От 10 часа на 29 май в  Дома на културата „Арсенал“ отваря базарът за български стоки „Произведено в България“.  От 29 май до 4 юни в Стоян-Стайновата къща можете да разгледате изложба на автентични български носии.

От 30 май до 4 юни любителите на цветята могат да посетят специализираното изложение в парк „Розариум“.  Денят на детето 1 юни в Казанлък ще започне със специална програма за най-малките от 10 часа на площад „Севтополис“. А от 17 часа са предвидени конкурсът и награждаването в него за детска рисунка на тема „Казанлък през моите очи“, а от 19 часа е детското шоу „Принцеси на розата“. От 11:30 започва велосъстезанието за купа „Тракийски царе“.  От 1 до 4 юни в галерия „Ателието“ пък можете да се включите в уъркшоп „ Направете роза“.

От 18 часа на 1 юни в Художествената галерия на Казанлък започва петата международна изложба за съвременна малка графика „Мини принт Казанлък 2017“. От 21 часа на площад „Севтополис“ ще се извърши и тържествената проверка заря по повод Деня на Ботев и загиналите за свободата на България. От 10 часа на 2 юни започва празника на Казанлък с водосвет за благоденствие и издигане знамето на града.

От 14 часа във Военния клуб е награждаването в конкурса за литература „Казанлъшка роза“. От 17:30 на площад „Севтополис“ е откриването на Международния фолклорен фестивал. В Музея на фотографията от 18:30 часа ще се проведе 15-ият фотопленер „В долината на розите“. От 18 часа в парк „Розариум“ можете да потанцувате зумба, а в 19 часа – народни танци. Програмата за танци  е същата и за следващите два дни. От 21 часа е официалното коронясване на Царица Роза, последвано от празничен концерт с участието  на  Ирина Флорин.

Ако сте пропуснали предходните розобери, на 3 юни можете да се включите в ритуала в селата Кънчево и Ръжена от 10 часа. По същото време започва и 5-ият международен зумба маратон, но на площад „Севтополис“ в Казанлък. В Народно читалище „Искра-1860“ от 10 до 19 часа ще се проведе Фестивалът на розето, който ще продължи и следващия ден.  От 11 часа на същото място ще се проведе и третият национален конкурс за детска песничка „Искрица“.  В информационния център на града от 16 до 18 часа можете да си направите снимка с Царица Роза, както и на следващия ден от 14 до 16 часа.

От 17:30 на 3 юни започва и Фестивалът на мажоретните състави. На площад „Севтополис“, а час и половина по-късно и дефилето на Международния фолклорен фестивал. От 21 часа на същото място е и празничният концерт „С вечните хитове на „Диана експрес“.  Последния ден от празничната програма 4 юни започва с розобер край Казанлък от 10 часа. В 12 часа е празничното шествие на розата, а от 14 часа на площад „Севтополис“ се закрива Международният фолклорен фестивал. Закриването на Празника на розата е от 20 часа на площада с концерт на симфонията на Шумен със солист Руслан Мъйнов.

Информацията е на Министерство на туризма.

Автор: Йоланда Димитрова

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.