Ровейки се из богатия фонд на Държавна агенция „Архиви“, човек може да попадне на безценни находки. Писма от фронта, телеграми на офицери и държавници, снимки и пощенски картички – всички те ни помагат да запълним познанията си за значими събития от българската история с разкази от първо лице.

В следващите редове ще прочетете едно писмо, на което попаднахме съвсем случайно и не се поколебахме да го споделим с вас. То е дело на американски механик и летец на име Алоис Козелечки, а адресатите му са българският цар Фердинанд и тогавашният министър на войната ген. Никифор Никифоров.

Писмото е изпратено на 8 ноември – в първите седмици от Балканската война. В него откриваме предложението на американеца от щата Уисконсин за присъединяване към Българската армия, която тепърва ще прилага военна авиация в хода на конфликта.

От друга страна, впечатление прави явното лобиране на летеца за закупуване на определен модел машини, което навежда на мисълта, че писмото е по-скоро с рекламна цел и дори е възможно да е изпратено от компанията производител. Във всеки случай обаче, считаме, че следващите редове ще ви заинтригуват. Приятно четене!


 

Уест Алис, Уисконсин, 8 ноември 1912 година

До негово Царско Величество Царят Фердинанд
София,
България

Вашият кандидат Алоис Козелечки, живеещ на ул. Сейнт Мичъл 5210, Западен Алис, Уисконсин, в Съединените американски щати, изявява желание да служи на България като военен пилот в нейния конфликт срещу турците.

Аз съм убедено вярващ в Бог и следователно чувствам, че е мой дълг да помогна в защитата и разпространяването на християнската вяра, която Вашата страна изповядва. Нещо повече, искам да бъде напълно разбрано, че Бог е с мен и моето дело ще се увенчае с победа.

Образованието ми – Механика и Аеронавтика, практика и експерименти, включва 5 години обучение, 4 години в Кралското висше училище в Нюмарк, Западна Прусия, Германия. По занаят съм механик с опит от 2 години и три месеца, през който период също изучавах науката на аеронавтиката, за да бъда всестранно запознат с конструкцията и експлоатацията на всички елементи на аероплана.

Следователно предлагам, ако не разполагате с последните модели аероплани във Вашата армия, незабавно да направите поръчка за Къртис модел Д тип биплан, пълна цена от 5000 долара, който препоръчвам като най-добър и най-издръжлив за военна служба. Адресът на производителя е Къртис Аероплан Ко., Хаммъндпорт, Ню Йорк, САЩ. Преговорите с компанията следва да се извършат така, че да имам възможност да прегледам поръчаната машина преди нейната доставка.

(…)

Разглеждайки това предложение, трябва ясно да се разбере, че българското правителство ще поръча аероплана и необходимите части за себе си, като единствено ми позволи да прегледам същите преди доставянето, което ще бъде направено по време на моето пътуване до България. Но настоявам чрез договор да се уреди изплащането на разходите за жилище и път от и до България, както и приемлива заплата по време на военната ми служба за Вашата родина.

Американският биплан, който се опитах да представя, е най-новата и най-добра машина, конструирана за военна служба и следва да бъде закупена без колебания. Това е модел, тройно компенсиращ изхарчената за него сума в рамките на малък период от време, защото например, когато авиаторът се издигне на височина над обсега на оръдията, което се регистрира чрез измервач, и установи местоположението на врага, той може да пусне шрапнели и други силно експлозивни бомби в средата на полковите укрепления и сгради, което ще предизвика ужас и разрушение във вражеския лагер. За постигане на всичко това е необходим правилният аероплан, особено специално избрана перка, двигател и авиатор, всички които се предлагат на Ваше разположение.

Моля да ми бъде дадена възможност напълно да докажа практичността на това твърдение.

Изразявам надежда, че въпросът ще бъде подложен на сериозно обмисляне и придружен от навременни и незабавни действия.

Уверявам Ваше Величество, че оставам искрено Ваш,
Алоис Козелечки

 

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Марио Мишев
Марио Мишев е на 29 години от София. Завършва Френската гимназия в София, а впоследствие и бакалавър по Политология в Софийския университет. Съосновател е на „Българска история“, автор на пет книги, както и сценарист на няколко документални филми и поредици. От две години заема длъжността маркетинг директор в издателство „Българска история“. Лектор в инициативата „Уроци по родолюбие“, чрез която е посетил над 300 училища в цялата страна.