В този епизод на „Минало в минути“ водещата Мирела ни отправя на пътуване из вековете, за да се запознаем с историите на 5 въстания, случили се в съвършенно различни епохи. Независимо дали става въпрос за византийска власт, турско робство или пък сръбска окупация, показателен е нестихващият български стремеж към свобода, демонстриран в трудните години от съществуването на народа ни.

Желаем ви приятно гледане, а ако влогът ни ви допада, тук може да гледате всички негови епизоди.

„Минало в минути“ е видео рубриката на сдружение „Българска история“. Форматът следва посоката на организацията за достъпно и увлекателно представяне на забравени личности и епизоди от родното минало. Автор и водещ на влога е Мирела, която води зрителите на кратки, но запомнящи се разходки из българския летопис.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

1 коментар

  1. Благодаря на г-ца Мирела за тези доста любопитни и малко познати факти от родната ни история.

    Едва сега научавам, че е имало Австро-турска война, която дори се е водела по нашите земи. Жалко, че не е била успешна за австрийците, можеше много по-рано да се освободим от турския гнет. Реално от всички страни на Балканите ние оставаме най-дълго под османско иго, в резултат на вътрешни междуособици и външни фактори. Дано обаче този урок да ни е бил полезен в израстването ни като нация и народ и съответно и като държава.

Отговор