5 любопитни факта за богомилството (влог)

4
2639

Богомилството и до днес е една от темите в българската история, която става обект на множество интерпретации. Това се дължи както на огромното значение, което то оказва върху средновековното българско общество, така и на останалите и до днес неизяснени въпроси около неговото възникване и разпространение. За да не залитаме в една или друга крайност, днес в „Минало в минути сме подготвили 5 безспорни факта за движението, които смятаме за важни, а също така интересни.

Желаем ви приятно гледане, а ако влогът ни ви допада, тук може да гледате всички негови епизоди.

„Минало в минути“ е видео рубриката на сдружение „Българска история“. Форматът следва посоката на организацията за достъпно и увлекателно представяне на забравени личности и епизоди от родното минало. Автор и водещ на влога е Мирела, която води зрителите на кратки, но запомнящи се разходки из българския летопис.

Вече 8 години разказваме българската история по достоверен и увлекателен начин. Обеднихме стотици хиляди последователи в нашите образователни платформи и канали, които четат, гледат и дискутират съдържанието ни.

Включи се в дейността ни, като станеш наш благодател.

Нека заедно разкрием богатството на родното минало!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

5 любопитни факта за богомилството (влог)
5 от общо 3 глас(а)
Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

4 КОМЕНТАРА

 1. Пълни простотий. По малоумни нещо нерви чувал. поне се посъветвайте с учените които се занимават с това, за да знаете колко глупости говорите!

 2. „Ти, Болгарино, не прелщайся…” Св. Паисий Хилендарски
  „след Втората световна война става елемент на активна атеистична пропаганда. Последователите на тази разрушителна ерес невярно започват да се представят като борци за социална справедливост. Официалната църква, напротив, е заклеймявана като защитник на експлоататорите“
  „Историята съобщава, че в Италия и във Франция цели области, заедно с управляващите, са обхванати от ереста, за чийто източник се сочи България, но това всъщност е претекст за западните барони да се противопоставят на тоталитаризма на Ватикана. Днес се изказва мнението, че след изчерпване възможностите на учението на „бугрите”, бунтуващите се владетели усвояват други доктрини, които залягат в мирогледа на протестантските вероизповедания.“
  „аз не се гордея с факта, че името на българите се свързва с еретическото учение, проповядвано в Европа. Това е равносилно да се гордея днес, че България лежи на пътя на световния наркотрафик, заливащ Запада с тонове смъртоносна дрога.“
  https://www.pravmladeji.org/node/1313

 3. Благодаря! Знаех тези неща, но са поднесени в добра форма, и позволява на младите хора да видят различна гледна точка.

Отговор