Оригиналът на Панагюрското златно съкровище ще бъде изложен от 11 април до 29 май 2017 година в специално изградената за целта и официално откритата през 2012 година зала-трезор в Исторически музей – Панагюрище.

В Договора за дарение на залата-трезор е предвидено ежегодно експониране на оригинала на Панагюрското златно съкровище у нас. По традиция тазгодишното изложение съвпада и с тържествата, посветени на Априлското въстание на първи май.

Панагюрското съкровище е открито през 1949 година. То е изработено от злато в края на IV или началото на III в. пр. Хр. е с общо тегло от 6 кг. 164 гр култов сервиз, състоящ се от 9 съда: фиала, амфора и ритони, по външните стени, на които са изобразени сцени от трако – гръцкия пантеон.

При предишните гостувания на оригинала на Панагюрското златно съкровище хиляди туристи от страната и чужбина се възхитиха на уникалния тракийски шедьовър. Заедно с това те имаха и възможността да се запознаят с културно-историческото наследство на панагюрския край и съвременната визия на града като модерна и атрактивна туристическа дестинация.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Марио Мишев
Марио Мишев е на 29 години от София. Завършва Френската гимназия в София, а впоследствие и бакалавър по Политология в Софийския университет. Съосновател е на „Българска история“, автор на пет книги, както и сценарист на няколко документални филми и поредици. От две години заема длъжността маркетинг директор в издателство „Българска история“. Лектор в инициативата „Уроци по родолюбие“, чрез която е посетил над 300 училища в цялата страна.