Оригиналът на Панагюрското златно съкровище ще бъде изложен от 11 април до 29 май 2017 година в специално изградената за целта и официално откритата през 2012 година зала-трезор в Исторически музей – Панагюрище.

В Договора за дарение на залата-трезор е предвидено ежегодно експониране на оригинала на Панагюрското златно съкровище у нас. По традиция тазгодишното изложение съвпада и с тържествата, посветени на Априлското въстание на първи май.

Панагюрското съкровище е открито през 1949 година. То е изработено от злато в края на IV или началото на III в. пр. Хр. е с общо тегло от 6 кг. 164 гр култов сервиз, състоящ се от 9 съда: фиала, амфора и ритони, по външните стени, на които са изобразени сцени от трако – гръцкия пантеон.

При предишните гостувания на оригинала на Панагюрското златно съкровище хиляди туристи от страната и чужбина се възхитиха на уникалния тракийски шедьовър. Заедно с това те имаха и възможността да се запознаят с културно-историческото наследство на панагюрския край и съвременната визия на града като модерна и атрактивна туристическа дестинация.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Марио Мишев
Марио Мишев е на 25 години. Бакалавър по политология в Софийския университет, завършил Френската гимназия в София. Той е един от създателите на проекта "Българска история", автор на пет книги, както и сценарист на документалните ни филми и поредици. Основна част от работата му е ангажирана с обиколките по училища и уроците по родолюбие, които сдружението осъществява от четири години.