Вандали намазаха с боя паметника на българските опълченци, загинали в Руско-турската война  през 1877-1878 г., намиращ се в Болград, Одеска област в Украйна. Поставеният там надпис е „куфар-гара-София“.

Реакцията на Киев не закъсня. Прессекретарят на Министерството на външните работи на Украйна Марияна Беца определи посегателството като „съзнателна провокация“.

„Решително осъждаме досадния акт на вандализъм по отношение на паметника на българските опълченци в Болград. Считаме тези действия за съзнателна провокация, която цели създаването на напрежение и влошаване на приятелските отношения между Украйна и България“, заяви тя.

Властите в украйнската столица обявиха и че правоохранителните органи вече са започнали разследване и че ще подведат под отговорност виновните. Около паметника няма камери за наблюдение, защото миналата година са били откраднати.

От своя страна Градският съвет в Болград обеща да почисти паметника, защото на 3 март там ще има празнични прояви, свързани с националния празник на България.

По официални данни населението на Болград е от 15 000 души, като половината от тях са българи. Паметникът на българските опълченци, загинали в Руско-турската война, беше открит в Болград, Одеска област през октомври 2012 г.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.