Рубриката “Архивите говорят” е мястото, в което ще събираме документи, писма, речи, кадри и статии от миналото. Винаги сме казвали, че историята, разказана от съвременниците ѝ, често се оказва най-автентична, тъй като не е пречупена през призмата на времето.

Неминуемо всеки военен конфликт води със себе си икономически последици, било то тежки или благоприятни, не само за участващите в него, а и за близки или далечни държави.

В архива на авторитетния „The New York Times“ открихме кратка, но любопитна статия за последиците от Балканската война върху парфюмната индустрия, в която и тогава, и сега България участва активно чрез износа на розово масло. Приятно четене!

 

Как войната ни наранява

Заплахата от глада за розово масло идва от България

Чрез „Трансатлантически безжичен телеграф Маркони“ за „Ню Йорк Таймс“

 

ЛОНДОН. 9 октомври.

Войната на Балканите е довела до отрязване доставките на розово масло, от което производителите на висококачествен парфюм до голяма степен зависят. Цените вече се вдигнаха и ако войната се окаже продължителна, ще се озовем в кризата, която ни заплашва от известно време.

Розовото масло, макар използвано в малки количества, е основната съставка на редица парфюми. Практически България е единственото място на света, където се произвежда висококачествено и истинско розово масло.

Розите се отглеждат основно от селяни в долините, а дестилираното масло се изнася през Константинопол. Опитите да се получат същите резултати от рози, отглеждани във Франция, Германия и Южна Австралия са се провалили.

Докато облаците на войната още се събираха, търговците от Изтока побързаха да изнесат всичките си налични запаси от размирния регион. Купувачите в Лондон, Париж и Ню Йорк буквално взеха всичко, с което можеха да се сдобият дори и на невероятно високи цени.

Публикувано на 10 октомври 1912 г., в „Ню Йорк Таймс“

Статията в „The New York Times“

 

Вече 8 години разказваме българската история по достоверен и увлекателен начин. Обеднихме стотици хиляди последователи в нашите образователни платформи и канали, които четат, гледат и дискутират съдържанието ни.

Включи се в дейността ни, като станеш наш благодател.

Нека заедно разкрием богатството на родното минало!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

Как Балканската война ощети парфюмната индустрия
4.9 от общо 31 глас(а)
Марио Мишев
Марио Мишев е на 25 години. Бакалавър по политология в Софийския университет, завършил Френската гимназия в София. Той е един от създателите на проекта "Българска история", автор на пет книги, както и сценарист на документалните ни филми и поредици. Основна част от работата му е ангажирана с обиколките по училища и уроците по родолюбие, които сдружението осъществява от четири години.

1 коментар

Отговор