Неизвестна досега снимка на Васил Левски е открита от Виктор Комбов, уредник в Националния музей „Васил Левски“ – Карлово.

На уникалната фотография Апостола е фотографиран до кръста. На гърба на портрета пък е описан самият Васил Левски – на колко години е, какви са очите му и откъде е. Това говори, че именно по тази снимка османските власти са го издирвали.

„Историческата стойност на снимката е, че разбираме по кой портрет османската полиция издирва Васил Левски, и съчетанието с текста на гърба, който е почти текстът от разпита на Иван Фурнаджиев, един от тетевенските дейци, на 26 октомври 1872 г., който дава описание на физическия образ на Васил Левски, насочва по-нататък османските власти и активизира техните действия по издирването на Апостола”, отбеляза в ефира на bTV Дора Чаушева, директор на Националния музей „Васил Левски”.

На гърба на снимката е изписан текстът: „със среден ръст, светлокестеняви мустаци, червендалесто лице и когато приказва единият му зъб се показва малко навън, повдига леко устната си, очите му са големи и пъстри”.

Виктор Комбов е попаднал и на други интересни документи, които хвърлят светлина върху последните моменти от живота на Апостола. Напомняме, че историкът е автор на материал в уеб сайта на „Българска история“, озаглавен „Истини и неистини за Васил Левски“.

„В турския архив се съхранява устав на българския революционен централен комитет, писмо на БРЦК, квитанции, издадени от тетевенския революционен комитет. Това означава, че османските власти са се сдобили с тези документи на организацията на Апостола и по-късно са ги оставили в архив“, обясни той пред NOVA.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.