За период от само две десетилетия летните кина в страната затвориха врати едно след друго. Прекрасната инициатива на Българската национална телевизия за „възраждането“ им в топлите месеци върна за кратко интереса към тях, но не реши трайно проблема. На фона на тази неприятна тенденция в културния живот на страната ни, добрият пример идва от Поморие.

Още с проектирането си през 1977 година, кино „Яворов“ е било замислено така, че не само да служи за прожекции през лятото, а да се превърне в  културен център на града, което личи и от тогавашното му име „Летен театър”, съобщават на уебсайта на община Поморие.

След дългогодишни преговори, през 2013 година общината успя да възвърне собствеността си върху обекта от тогавашния собственик и да започне ремонтни дейности. Благодарение на това днес реконструкцията на един от най-ярките символи на града е към своя край.

Изцяло са подменени осветлението, хидроизолацията и части от вътрешната и външната дограма. Въпреки значителния ремонт, уникалният и автентичен външен вид на Лятно кино „Яворов” е напълно запазен така, както и неповторимата му пленителна атмосфера, допълват изпълнителите.

Името на лятното кино никак не е случайно. Житейският път на Пейо Яворов се свързва с черноморското градче през 1899 година, когато той става телеграфист в местната поща. Къщата, в която е живял, е запазена до днес и предлага на всички свои посетители интригуваща експозиция. Непосредствено до киното пък се намират „Яворовите скали“, наречени така в чест на поета, който често идвал тук, за да прекара приятни часове в размисъл край морето.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Марио Мишев
Марио Мишев е на 25 години. Бакалавър по политология в Софийския университет, завършил Френската гимназия в София. Той е един от създателите на проекта "Българска история", автор на пет книги, както и сценарист на документалните ни филми и поредици. Основна част от работата му е ангажирана с обиколките по училища и уроците по родолюбие, които сдружението осъществява от четири години.