Списание Българска история (Брой ІІІ)

Ако желаете да четете подробни статии и анализи за живота и делото на Апостола, поръчайте новия брой на списание „Българска история“ тук.

Когато почитаме паметта на Васил Левски, всички се обединяваме около твърдението, че Апостола е най-големият герой на България. Неговата личност събира в себе си толкова качества и добродетели, че дори днес, когато масово сме разединени, почитането на героя успява да ни обедини, да ни накара да се замислим и да осъзнаем, че човек ако вярва силно в нещо, може да го постигне.

Ние от „Българска история“ сме убедени, че величието на Васил Левски далеч не се изчерпва с това, което той прави докато е жив. Смятаме, че завещанието, което оставя на нас – бъдещите поколения е едно от най-големите съкровища, до които можем да се докоснем. То се крие в някои съвсем прости негови думи, които обаче днес звучат по-актуални от всякога. В следващите редове ще публикуваме някои от думите на Апостола и смятаме, че ако вникнем в тях ще научим много.

 

Бързата работа ялова излиза

Всекиму ще се държи сметка за делата.

Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме.

Всички зависят от вишегласието.

Всичко се състои в нашите задружни сили.

Дела трябват, а не думи.

Днешният век е век на свободата.

Дързост и постоянство!

Заклевам се пред нашето отечество България, че ще изпълнявам точно длъжността си.

Играем с живота на 7 милиона българи — трябва зряло да се постъпва.

Има два пътя — кой ще изберете?

И не забравяйте – Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.

Народната работа стои над всичко.

Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи.

От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи.

Сто и петдесет лири ли ви са по-мили, или вечен живот.

Техните милиони жълтици нека си бъдат техни!

Трябва да се съобразите със закона.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Иван Кънчев
Иван Кънчев е един от създателите на проекта "Българска история" и автор на четири книги. Бакалавър по "Международни отношения" в Софийския университет "Свети Климент Охридски", а към днешна дата се готви за магистърска степен по "Реторика". Най-засилен интерес проявява в областта на съвременната българска история - периода след 1944 година, демократичните промени в България и съпътстващите ги социални промени. Като любими свои теми посочва географията на селищата в България и инфраструктурните проекти.