Както стана ясно, вчера Общинският съвет в Копривщица е гласувал да се премахне статутът ѝ на архитектурно-исторически резерват. Това потвърди кмета на града и представители на местния парламент.

По неофициална информация решение е взето вследствие на натиск, упражнен от местен бизнесмен, който има намерение да застроява автентичното възрожденци градче с нови сгради, промишлена зона, ски писта, мотописта и т.н.

Припомняме ви, че 21 февруари ЮНЕСКО включи Националния събор на българското народно творчество в Копривщица в списъка за световно нематериално културно наследство. Една от причините е именно запазеният исторически дух на града, който скоро може да бъде заменен с паркинги и мотописти.

Коментарът на сдружение „Българска история“ е съвсем ясен. Копривщица е вековен стожер на българската историческа памет и е символ на архитектурното наследство от периода на Възраждането. Период, в който хората с възможности не са рушили, а са градили, период, в който заможните са давали за култура, а не са я отнемали.

Призоваваме всички наши читатели да се включат в кампанията ни „Запомни Копривщица“*. Изпратете ни ваши авторски снимки от града до края на деня (18 часа), показващи различни примери за архитектурното богатство на града – сгради, чешми, къщи-музеи или пък просто типичните калдъръмени улички. Всички тях ще включим в галерия във Facebook страницата ни, която ще публикуваме довечера.

Снимките, придружени от две ваши имена, може изпращайте на електронната ни поща team@bulgarianhistory.org

*Защо „Запомни Копривщица“? Защото очевидно, ако зависи от местните, не е ясно докога ще продължим да виждаме любимия ни град, такъв какъвто го познаваме още от деца. Нека със задружни усилия и гражданска активност запазим вида му.

Обновление към 19 часа: Близо 100 души се включиха в кампанията ни „Запомни Копривщица“. Всички снимки, изпратени ни до 18 часа, са качени в албума. Благодарим ви за активността!

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.