В края на XIX Балканите са популярна дестинация за пътешественици от цяла Западна Европа. Независимо дали са учени, филантропи или пък просто авантюристи, всички те прекарват голяма част от личния си и професионален живот в служба на държавите от полуострова.

Артър Ж. Евънс е един от тези хора. Той е бележит английски археолог и етнограф, добър познавач на Балканите. Продължител е на делото на известния със своите находки в Мала Азия и по-точно – античната Троя – Хайнрих Шлиман. Като член на Британската мисия за подпомагане на пострадалото население в Македония след Илинденското въстание, Евънс сам е участвал на място в разпределението на помощите.

Писмото, което ще прочетете в следващите редове, е дело на английския археолог и е адресирано до в. „Таймс“. Датата на неговото изпращане е 30 септември 1903 година, а заглавието му е многозначително –  „Кои са македонците?“. В него обаче, авторът далеч по-еднозначно излага своето становище за областта Македония (бел. ред. – намираща се по това време в Османската империя) и нейното население – тема, която и до днес предизвиква остри противоречия в междудържавните отношения на Балканите.

Винаги сме твърдели, че историята, пресъздадена от съвременниците ѝ чрез писма, речи или документи, често се оказва най-автентична, тъй като не е пречупена през призмата на времето и позволява на съвременния човек да направи информиран избор в какво да вярва. Желаем Ви приятно четене!

„Нека да започна с поправката на една почти всеобща заблуда. Там няма „македонци“. Там са българи. Там има румънци – останки от латиноговорещите жители на римо-илирийските провинции, които още се намират в планинската верига на Пинд и в съседните градове. Там има гърци, вкл. повече или по-малко изкуствено елинизирани румънци. Там има „турци“, вкл. мохамедани-българи, и някои истински турски села по Вардардаската долина, представляващи население, по-ранно от отоманското завоевание. Там има една примес от шкипетари или албанци към западните и северните краища. Накрая, там има едно голямо испански говорещо еврейско население в Солун. Но там няма „македонци“.

Фактът е, че дори в тази страна, и то при зинтерсованите усилия да се скрие истинското положение, голямото надмощие на българския елемент е само непълно признавано. Аз мога само да кажа, и то от мое лично наблюдение след проучване почти на цялата вътрешност на областта, че вън от тесния пояс, вече споменат, и някои малки градски центрове, практически цялата маса от население е славянска, говореща характерно български диалекти.

Българските говори, като например поставянето на члена след думата, се простират дори до Скопския район, понякога претендиран от сърбите, на които истинската реч започва само че северно от Шар планина. Където пък гръцкият елемент при някои малки градове, като Костур например, е в мнозинство, той пък е превишен от многобройните български села наоколо.

Това голямо надмощие на български елемент е един основен фактор в днешното положение, който е бил много скриван от статистики, съставени от гръцки източници. Обикновено много несъвършена представа се създава от чужденци и дори от консули, чието запознаване с Македония се ограничава главно до градове като Солун или Битоля.“

Абонирайте се за нашия бюлетин

Хареса ли ви статията?

„Кои са македонците?“ – писмо на английски археолог до вестник „Таймс“
4.4 от общо 355 глас(а)
Вашето мнение е важно за нас!
СПОДЕЛИ
Марио Мишев
Марио Мишев е 23-годишен студент по политология в Софийския университет, завършил Френската гимназия в София. Той е един от създателите на проекта "Българска история", автор на пет книги, както и сценарист на документалните ни филми и поредици. Основна част от работата му е ангажирана с обиколките по училища и уроците по родолюбие, които сдружението осъществява от три години. От май 2016 година е и водещ на телевизионното предаване "Историята оживява" по BiTelevision.

24 КОМЕНТАРИ

 1. Един народ, две държави!
  Има и други примери: Австрия и Германия, Румъния и Молдова, Гърция и Кипър, Белгия и Франция, Сърбия и др.

  • И как Белгия и Франция ще са на един народ…? Повечеto от половината белгийци нямат за роден език френски.
   А Австрия и Германия – исконно отделни от средновековието!

   А дали има нужда от отделни държавни образувания за всеки един народ – това е друг въпрос…

   • Браво, винаги има нужда от още един коментар из подобни странички и сайтчета.

 2. Къпан ма’кедонец-чист българин . И тия л@@@@@@няри , като са толку велики , от кой зор висят на опашки за български паспорти ?

 3. Мисля, че май прекалено много внимание им обръщаме на македонците. То е като с малко дете което колкото повече му се караш, толкова повече се глези и ти прави напук. Обаче ако спреш да се занимаваш с него и го игнорираш и се кротва. Според мен трябва да ги игнорираме до степен да им стане обидно чак и да почнат да търсят внимание, похвала и одобрение щото точно така ще стане, т.к. сами са за никъде. Пренебрежителното превъзходство е перфектно за подобни глезотии като техните.

 4. Всъщност македонците не представляват нито заплаха нито някакъв особен интерес във взаимоотношенията ни ! Опасността идва от руснаците на който се дават паспорти срещу придобиване на недв. имот и постоянно право на пребиваване в Б-я ! Много скоро ще се плати високата цена на това малоумие ! Нищо не пречи на Путин да заяви че мнозинството по черноморието вече са руски граждани и да си анексират източната част на Б-я по геополитически интереси.

 5. странно..колко сте духовити всички българи-защо не се огледате и ослушате къде сте в момента,кои сте и накъде ви духа вятъра…защо не гледате собствената си паница-уредената ви собствена държава пълна с партий и партийки,демокрация и цигания па сте тръгнали да се репчите и да творите новата ПРАБЪЛГАРСКА история…Съжалявам много за отминалите славни времена,епохи,събития и достойни хора населявали тази част на света-отстоявайки земята,езика и културата си с достойнство и чест,не с празни приказки…както е тръгнало Говорейки си така и ще си заминете-продължавайте…

  • А ти какъв си, уважаеми? Пирински орел? Високомерието в думите ти и обръщението ,,вие сте“ или ,,тръгнали сте“, ,,ще си заминете“ заглушават категорично горчивата истина в думите ти и ти създават облика на някакъв безродник…

  • Пишеш като ЧИСТ БЪЛГАРИН …Явно и майка ти ,и баба ти са те научили … Ама всеки е такъв,за какъвто сам се определя ..

 6. Тодор Цирков от Пирин, верни слова говориш, обаче я ми кажи дали в Македония е по-различно от България? Говориш сякаш Македония е рай, уредена социално и икономически страна, а както каза един колега по-горе, мнозина македонци чакат за български паспорти, явно от богатство и уреденост. Хич не ни е еня вече за Македония, след като оставихте страната ви да бъде завладяна от албанците и след някое друго десетилетие току-виж може да прекръстите родината си. Прави впечатление, че вие, македонците, се заяждате за щяло и нещяло с българите, а ние просто излагаме своите аргументи. И не мога да разбера вашия „македонски език“. Защо не признавате, че е български език под диалект. Не сме цвете за мирисане, ама да ви кажа, и вие май не сте, особено когато си мислите, че всеки пълководец е едва ли не с македонски произход…

 7. Blagodarya za prekrasnite statii kato tazi g-n Mishev.Obojavam istoriiyata i prosto popivam statiite vi.
  Za sajalenie sam daleche ot rodinata (Canada) izvinete 4e pisha na latinitsa slu4aino otlrih saita vi i ne se sdarjah da 4akam da se pribera y doma ot rabota. Shte si ostana balgarin po dusha i saznanie.
  Bog da pazi Balgaria

 8. Така е било преди 120 – 100 години, за съжаление вече отдавна не е така! Днес подмяната на самосъзнанието в бившата сръбска част е факт, а в гръцката, просто българи няма, асимилирани, избити, прогонени в миналото, днес генетичните им потомци са гърци като останалите.
  Бях това лято в Лерин – за съжаление вече е типично гръцко градче!

 9. Поведението на сегашните македонци е резултат от дълъг процес започнал още в началото на ХХ в. Тази откъсната част от България веднага се подлага на сръбска и гръцка пропаганда, които дават някакъв, макар и минимален резултат, но до Балканските войни сърбомански ядра се появяват основно в Скопсикия край, гъркомански – на юг. След окупацията на Македония в 1913 г. започва лют терор когато само за думата „българин“ ако кажеш че се смяташ за такъв – те разстрелват след тежки средновековни изтезания. Единствено това се прекъсва по време на двете световни войни, когато България владее Македония, освобождава я. После хитрите сърби измислиха македонизма, подкрепен от Сталин и от нашите лайняри комунистите, и след 1944 г., първо като бяха избити около 20 000 местни „бугарски фашисти“ във Вардарска Македония, а после с политиката на тоягата и моркова, следващите поколения бяха дресирани и възпитани изцяло в антибългарски дух! Нкараха ги още от детската градина да се чувстват „македонци“ различни от българите и най-вече основната черта на сръбската „учебна програма“ е създаването на пренебрежително, подигравателно отношение към българите и България, което лесно може да се докара до омраза и истерия. Бугарите са татари, азиатци, кривокраки монголци, диваци, които много мъчели на времето словенския македонски народ. А пък славяните-македонци, естествено са европейци, културни и най-сродни със сръбските славяни! Именно славянската пропаганда е основа на антибългарския македонизъм. Така че каквито и аргументи да им посочвате, те са като грамофонни плочи, спор не може да стане, а само надприказване което накрая завършва с взаимно псуване на майка, нищо че майката е една. Българската държава е виновна за това положение: 1. С македонизма, който и до голяма степен е измислено от смятания все още за „герой“ от някои по-тъпи българи – Георги Димитров, който даже го приложи в Пирниския край, за щастие тази политика беше отменена от Тодор Живков! 2. Пълната незаинтересованост на Българската д-ва от Македония след разпада на Сърбославия в 1991 г. И естествено, не срещаща български ответен удар, сръбската пропаганда са съвзе и си действа необезпокоявана и днес! 3. Липсата изобщо на сериозна Българска държава днес, с икономика и армия. Толкова сме насрани и деградирали като народ, че не сме в състояние да опазим и тази територия която все още владеем по стечение на обстоятелставата, камо ли да защитаваме българщината зад граница!

  • Напълно съм съгласна, преди може и да били българи, но след толкова мъчения, гонения и най-вече пропаганда, вече едва ли е останало нещо българско.

 10. И аз искам да ви редя няколко думи -говорите за македонци ,говорите за руснаци ,говорите за рубладжии,а очите ви са затворени за предателството към този народ и към България.Защо не обърнете внимание за това ли се бори Левски и увисна на бесилото ,за това ли убиха Ботев – не братя българи ,ОГЛЕДАЙТЕ СЕ ПРЕДАТЕЛ ДА ПРЕДАТЕЛЯ КАКТО Е БИЛО ПОД ТУРСКО ,КОГАТО СА ПРЕДАДЕНИ ВСИЧКИ ЧИТАВИ БЪЛГАРИ, ЗАЩОТО ТОЗИ ,РАЗБИРАТЕ ЛИ ТОЗИ ,НАШИЯТ НАРОД НЕ Е ИСКАЛ СВОЯТА СВОБОДА И СЕГА НЕ Я ИСКА И ЗА ТОВА ТИЧА ПО ТУРСКИТЕ И АМЕРИКАНСКИТЕ ПОСОЛСТВА.Пак и отново предатели ,кой мисли и милее за нас ,в България е пълно с продажни твари,къде ви е „ЧИСТАТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА “ НА ЛЕВСКИ ,КЪДЕ СА ВИ ИДЕИТЕ НА БОТЕВ ,НА ЯНЕ ,НА ДАМЕ ,НА ГОЦЕ.КАЖЕТЕ КОЙ ОТ ТЯХ Е ИСКАЛ ТОВА КОЕТО Е СЕГА В БЪЛГАРИЯ,ПРОДАЖНИК ДО ПРОДАЖНИКА ,ПРЕДАТЕЛ ДО ПРЕДАТЕЛЯ,КАК ЩЕ ТРЪГНЕМ НАПРЕД НЕ НЯМА ЗАЩОТО САМИ НЕ ГО ЖЕЛАЕМ,ЗАЩОТО СА ПРЕАВИ И ВЯРНИ ДУМИТЕ НА ДЯДО СЛАВЕЙКОВ „НЕ НАРОД ,А МЪРША И НА ТУЙ ЩЕ СВЪРША“

 11. А не е ли възможно , да се съберем ,такива родолюбиви българи , тук само преброих 5-6 , а всеки познава и други , ей така без много мечти и илюзии , да си побъбрим , пък виж се родило нещо , което да помогне за спасението на майка България !!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР