„Кога зашумят шумите“ е българска песен, разказваща за  офицер от българската армия, който загива в битка с поробителя. В негова чест е съчинен текста на песента – за война, който умирайки „се жени за една македонка поробена“, този мотив се забелязва и в една друга велика песен „Болен ми лежи Миле Попйорданов“ – „Сватба ке прават, брато ке женат… за църната земя“.

Кога зашумят шумите

Кога зашумят шумите, буките,
кога зашумят шумите, буките.
Кога зашумят шумите,
плачат за войводата, капетано.

Кога през село пойдете, пойдете,
кога през село пойдете, пойдете.
Кога през село пойдете,
с коне да не тропате, ама тропате.

Да не ви чуе майка ми,старата,
да не ви чуе майка ми,старата.
Да не ви чуе майка ми,
ке ви пита за мене, ама за мене.

Книгата преплита по неповторим начин реалните личности и събития с художествените сюжети. Героизмът и страданията на българския войник са представени в контраст с интригите и разкоша, завладели софийския царски дворец. Романът ни сблъсква и с неизбежните житейски противопоставяния – любов и омраза, вярност и предателство, смелост и малодушие, пречупени през личната съдба на главните действащи лица.

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ

Къде е син ми Костадин, Костадин,
къде е син ми Костадин, Костадин.
Къде е син ми Костадин, 
Костадин-войводата, капетано.

Син ти се, майко, ожени, ожени,
син ти се, майко, ожени, ожени.
Син ти се, майко, ожени,
за една македонка поробена.

Вече 8 години разказваме българската история по достоверен и увлекателен начин. Обеднихме стотици хиляди последователи в нашите образователни платформи и канали, които четат, гледат и дискутират съдържанието ни.

Включи се в дейността ни, като станеш наш благодател.

Нека заедно разкрием богатството на родното минало!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

„Кога зашумят шумите“
4.8 от общо 41 глас(а)
Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

6 КОМЕНТАРА

  1. Българският офицер,комуто е посветена песента „Кога зашумят шумите“ се нарича Костадин Попниколов и е от село Равадиново,Бургаско.

  2. Песента е посветена на Константин Делов от Чирпан – близък приятел на Яворов! Става войвода и води чета. Загива в бой с турците за свободата на Македония!!!

Отговор