На вълнуваща церемония в италианското градче Челе ди Булгерия (Celle di Bulgheria) бе открит първият паметник на български владетел извън българските земи, съобщиха от посолството на България в Рим.

Паметникът на кан/хан Алцек бе открит от посланика на България в Италия Марин Райков и кметовете на градовете Челе ди Булгерия и Велики Преслав, съответно Джино Марота и Александър Горчев. Италианското градче бе подготвено за тържественото събитие с празнична украса, включваща множество български знамена, а почит към двете държави бе отдадена от ученици, които изпълниха националните химни.

Статуята е висока почти 3 метра и се намира в самия център на града. Каменният постамент тежи около 3-4 тона, а работата по него е продължила половин година – от месец декември 2015 г. до май 2016 г. За историята на прабългарския владетел ще разказва информационна табела.

Челе ди Булгерия, което в превод означава „българските килии“, се намира на на около 400 километра на юг от Рим. Неговото име идва от легендата, че в района е имало манастир с български монаси. То не е единственото, свързано със страната ни по тези географски ширини. Според изследователя д-р Д’Амико става дума за над 700 имена на селища, а пътувалите в региона потвърждават, че местното население възприема историята ни близка до тяхната.

Припомняме, че кан/хан Алцек е считан за петия син на Кубрат. Според изворите, след опустошаването на Стара Велика България, той поема на юг и се установява в днешна Италия. Ето какво откриваме в изворите:

„В това време българският воевода на име Алцеко (Alzeco), който бе напуснал своя народ неизвестно по коя причина, мирно достигнал до Италия и отишъл с цялата си войска при крал Гримуалд, като му обещавал, че ще му служи и ще живее в неговото царство. Гримуалд, като го изпратил при сина си Ромуалд в Беневент, заповядал на последния да определи местоживелища на Алцеко с неговия народ. Ромуалд го приел благосклонно и им назначил разпръснати места за поселение, които дотогава били пусти, а именно: Sepinum, Bovianum et Iserniam, и по други градове в своята територия, а самаго Алцеко, като изменил името на достойнството му, заповядал вместо вожд (воевода, dux) да се нарича gastaldius-управител.“

От „Gesta Dagoberti regis francorum“

Реализацията на проекта е осъществена от фондация „Трежър“. Идеята е подкрепена от местното население и посланик Марин Райков. Според инициаторите, величественият паметник трябва да напомня за общите корени на българския и италианския народ. Идеята за създаването на монумента идва след като екипът на организацията се запознава с историка проф. Дамян Попхристов. Той им разказва за едно от своите изследователски пътувания в Челе ди Булгерия. Скулптор на статуята е Дишко Дишков, а консултант на проекта – Александър Въчков.

снимка: Посолство на република България в република Италия
снимка: Посолство на република България в република Италия

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.