На вълнуваща церемония в италианското градче Челе ди Булгерия (Celle di Bulgheria) бе открит първият паметник на български владетел извън българските земи, съобщиха от посолството на България в Рим.

Паметникът на кан/хан Алцек бе открит от посланика на България в Италия Марин Райков и кметовете на градовете Челе ди Булгерия и Велики Преслав, съответно Джино Марота и Александър Горчев. Италианското градче бе подготвено за тържественото събитие с празнична украса, включваща множество български знамена, а почит към двете държави бе отдадена от ученици, които изпълниха националните химни.

Статуята е висока почти 3 метра и се намира в самия център на града. Каменният постамент тежи около 3-4 тона, а работата по него е продължила половин година – от месец декември 2015 г. до май 2016 г. За историята на прабългарския владетел ще разказва информационна табела.

Челе ди Булгерия, което в превод означава „българските килии“, се намира на на около 400 километра на юг от Рим. Неговото име идва от легендата, че в района е имало манастир с български монаси. То не е единственото, свързано със страната ни по тези географски ширини. Според изследователя д-р Д’Амико става дума за над 700 имена на селища, а пътувалите в региона потвърждават, че местното население възприема историята ни близка до тяхната.

Припомняме, че кан/хан Алцек е считан за петия син на Кубрат. Според изворите, след опустошаването на Стара Велика България, той поема на юг и се установява в днешна Италия. Ето какво откриваме в изворите:

„В това време българският воевода на име Алцеко (Alzeco), който бе напуснал своя народ неизвестно по коя причина, мирно достигнал до Италия и отишъл с цялата си войска при крал Гримуалд, като му обещавал, че ще му служи и ще живее в неговото царство. Гримуалд, като го изпратил при сина си Ромуалд в Беневент, заповядал на последния да определи местоживелища на Алцеко с неговия народ. Ромуалд го приел благосклонно и им назначил разпръснати места за поселение, които дотогава били пусти, а именно: Sepinum, Bovianum et Iserniam, и по други градове в своята територия, а самаго Алцеко, като изменил името на достойнството му, заповядал вместо вожд (воевода, dux) да се нарича gastaldius-управител.“

От „Gesta Dagoberti regis francorum“

Реализацията на проекта е осъществена от фондация „Трежър“. Идеята е подкрепена от местното население и посланик Марин Райков. Според инициаторите, величественият паметник трябва да напомня за общите корени на българския и италианския народ. Идеята за създаването на монумента идва след като екипът на организацията се запознава с историка проф. Дамян Попхристов. Той им разказва за едно от своите изследователски пътувания в Челе ди Булгерия. Скулптор на статуята е Дишко Дишков, а консултант на проекта – Александър Въчков.

снимка: Посолство на република България в република Италия
снимка: Посолство на република България в република Италия

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

16 КОМЕНТАРА

 1. А Бойко Борисов защо не отиде да почете събитието? Или Миглена Кунева,министърката,където докато не захапе кокала ,не слезна от телевизионния екран,и сега когато е министър и джоба е предостатъчно пълен,никаква я няма по никакъв повод и в никоя телевизия….

   • Да бе, те италианците са толкова прости, че се връзват на всякакви измислици. Айде бегай да почетеш малко история, но не онази създадена от БАН и техните водещи офицери от КГБ!

   • Как да няма.?? Това е най-малкия брат на Аспарух.
    Алцек тръгва с около 5 хилядна войска прабългари за Италия,Кубер,средния брат заселва земите на днешна Македония/затова е българска/,а Аспарух заселва и премества България на днешните земи,в които навярно живееш и ти….

    • Забравих бат Баян,който остава в Стара Велика България,наречена още „черна България“,която територия загубваме 1240 година.От всички братя,Аспарух успява само да остави и запази нашата България,която ние май ще изпуснем по всички изгледи за голямо съжаление……..

     • Ти пък откъде знаеш как е изглеждал Аспарух!!!!!??? Да не си му видяла личната карта или международния паспорт!

   • Ти си голям тъпанар бе Гошо! Срамота е да не познаваме собствената си история. Нима отричаш, че Аспарух е имал по малък брат – Алцек и че той е повел част от българите на запад до Италия и по точно в Римини.
    Защо се срамуваш да се наречеш българин!

 2. Заглавието не е правилно! Този паметник не е първият в чужбина!!! Паметник на цар Самуил има в Скопие! А статуята на кан Аспарух е част от мемориала на кан Атила в Унгарската столица Будапеща! Кан Атила е от българската династическа фамилия Дуло!!! Колкото до кан Алцек, да, той е български владетел! Защото е владетел на своята орда – част от българския народ, с която е създал българската държава в Италия, която за жалост не е просъществувала… Но точно наследниците на алцековите българи му издигат сега паметника!!!

  • А статуята на кан Аспарух е част от мемориала на кан Атила в Унгарската столица Будапеща! Кан Атила е от българската династическа фамилия Дуло!!! Колкото до кан Алцек, да, той е български владетел! ….. Айде стига глупости! Какъв кан Атила бе! Че бил и Дуло, не ръсете простотии! В БУдапеща има площад на героите със статуи на най-известните унгарски крале, за Атила не съм чул.
   Атила няма нищо общо с българите! Стига с тия хунски простотии! Българите са сармати. Името Алцек и днес се използва от осетинците под формите Алсегъ, Алсиагъ.

 3. Човек, който изоставя братята си по време на война, не може да се нарече българин или владетел! „Капитанът последен напуска кораба!“

 4. „В това време българският воевода на име Алцеко (Alzeco)“ – а да не би това „Ал“ да са го сложили италианците … Ал Капоне, Ал Пачино и т.н. а владетеля да се е казвал Цеко?

Отговор