Къща в центъра на София, която доскоро е била паметник на културата, е пред събаряне. Това става възможно, след като по време на президентските избори Mинистерството на културата премахва защитения й статут, съобщава bTV.

Къщата, построена през далечната 1907 г. по проект на арх. Георги Тодоров за семейството му, днес е известна под името „Двойната къща на Митови”. Вече самотна, но все още напомняща за възхитените погледи на минувачите от нейното си време. Фасадно сградата е така проектирана, че ако не са двата входа към фронталната част, не може да се допусне, че е къща близнак. Архитектурата на сградата по онова време е била в стилово единство с ансамбъла по булеварда.

Къщата се намира на ринговия булевард, оформен след Освобождението и застроен с фамилните къщи на видни хора, сред които и арх. Георги Тодоров. Булевардът се нарича „Фердинанд I” до края на Първата световна война. През 1920-те години е преименуван на бул. „Христо Ботев”, а през 1930-те – отново е върнато името бул. „Фердинанд I”. След 1948 г. е наречен бул. „Ф. И. Толбухин”, а след 2000 г. – бул. „Васил Левски”.

През 1976 г.  къщата придобива статут на паметник на културата. Неочаквано на 11 ноември 2016 г. Министерството на културата премахва статута между двата тура на президентските избори.

Така изглежда величествената някога „Двойна къща“ днес. Тя е в окаяно състояние, което обаче не би следвало да е повод да бъде отнет статута ѝ. Снимка: btvnovinite.bg

Борис Бонев от гражданската организация „Спаси София“,  чиято основна цел е подобряването на градската среда, градския транспорт и качеството на живота в столицата, коментира:

„Някой мастит бизнесмен купува имота, иска да построи нещо голямо, сградата е защитена. Почват процедури, които никой не знае къде отиват, къде стигат. Накрая сградата или губи статута си, или се събаря, въпреки че е със статут.“

През годините ценният имот преживява няколко пожара. Според живеещите в района става дума за умишлени палежи, за да се предизвика нов строеж. Те се свързват с името на Кирил Киров – собственик на имота.

Така изглежда според организацията „Изчезваща София“ Двойната къща през 2014 година. Само за три години тя е променила облика си, така че днес да прилича по-скоро на руини, отколкото на постройка.

Според репортажа на bTV плановете на Киро Японеца, както е и прозвището на собственика, са на това място да се изгради подземен гараж. Събарянето на сградата ще започне до няколко дни.

Коментарът на собственика на имота бе многозначен и лаконичен:

„Яворов ли е живял, или Иван Вазов? Кой е живял тук? Моята гледна точка ще я чуете след репортажа, който правите, и няма да ви е добре. Гарантирам ви го”.

Продължаваме да следим случая.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.