Попълни своята книжна историческа колекция с предложенията ни, валидни до края на настоящата седмица!

КЪМ ПРОМОЦИЯТА

Ненадминати са хубостта и красотата на българката. Тя има силата да работи неуморно у дома и на полето, да вдига сватби и изпровожда покойници, да лекува болните, да дава кураж и сила на слабите, да вдъхва надежда на страдащите, да събира с магии влюбените, да приютява и храни странниците… Тя, българката, в сърцето и душата си е побрала богатството на цялата Земя.

Първият изпълнител на  песента „Девойко, мари хубава“ е д-р Костадин Дурев. Роден е в Широка лъка през 1919 г. Учи богословие и медицина. Работи като лекар на различни места в страната. В същото време Георги Бояджиев и Филип Кутев издирват изпълнители на родопски песни. Тогава Бояджиев и Дурев записват пет родопски песни на магнетофон, от които: “Де се е чуло видяло”, “Я се покачи, Яно мари, на висок чардак”, “Черешка е цвет цветила”.

Песента “Девойко мари хубава, сипни ми винце да пийна” Дурев записва през 1955 г. Тя веднага става мелодия на годината по радиото. Записа прави с оркестъра на Радио София, а не с гайда, защото гласът му се оказва по-висок от този на гайдата. За песента Дурев казва, че не е негова, а на народа: “Чух я от възрастни хора, докато обикалях родопските села като млад доктор. Хареса ми и я научих”. Песента “Девойко, мари, хубава” в изпълнение на Дурев е включена в компилацията “Вечните песни на България”.

 

 Девойко мари хубава

Първата настолна стратегическа игра за българската история ви очаква за предварителна поръчка!

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ

 

Девойко, мари, хубава, девойко,
сипни ми винце да пийна, девойко, (x2)
да пия, да се напия, девойко…

балното да си кажиме, девойко,
чие е бално по множко, девойко, (x2)
мойно или твойно, девойко

Моесо бално по множко, юначе,
че имам руба да правя, юначе, (x2)
и имам дари да стегам, юначе

Моесо бално по множко, девойко,
че имам служба да служа, девойко. (x2)
и имам коща да градя, девойко

Моесо бално по множко, девойко,
че нема да се зомиме, девойко. (x2)

BULGARIANHISTORY.SHOP винаги ще ви предложи нещо ново и вълнуващо.

Изтеглете сега приложението ни и пазарувайте бързо, лесно и сигурно.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

„Девойко мари хубава“
4.2 от общо 30 глас(а)
Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

Отговор