Американският скулптор и художник от български произход Христо Явашев, по-известен като Кристо, е на път да открие новия си грандиозен проект. „Плаващите кейове“ ще свързват италианския град Сулцано, на брега на италианското езеро Изео, с остров Монте Изола. Зрелищни пътеки-платформи ще осъществяват връзката по вода, като всеки един желаещ ще има възможност да се разходи безплатно по тях в периода 18 юни-3 юли. Изчисленията на италианската държава е, че над 700 000 души ще посетят Сулцано и региона по повод откриването на проекта.

Стойността на проекта възлиза на 15 млн. евро, като сумата е изцяло осигурен от твореца. Идеята е трите километра златистожълти пътеки да служат и като плаж през деня. 200 хиляди куба от плътен полиетилен са произведени, за да бъде изградена конструкцията, а след трите седмици експлоатация, на 3 юли, всички те ще бъдат рециклирани.

„Плаващите кейове“ е първият проект на Кристо, реализиран след кончината на съпругата му Жан-Клод, която почина през 2009 година на 74-годишна възраст. Съпругата му бе спътница и в творческите му начинания, като двамата са автори на редица произведения на изкуството.

Кристо доби световна популярност през 1995 година, когато „опакова“ сградата на Райсхтага в Берлин и привлече над 5 милиони посетители. Негови са още проектите „Портите“, „Опаковани дървета“, „Стена от 13 хиляди петролни варела“ и др. Най-влиятелният творец от български произход в световен мащаб има 4 рекорда на Гинес, а бизнес моделът му се изучава в редица престижни университети по света.

Следващите снимки са дело на Волфганг Волц и отразяват подготовката на мащабния проект.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Марио Мишев
Марио Мишев е на 29 години от София. Завършва Френската гимназия в София, а впоследствие и бакалавър по Политология в Софийския университет. Съосновател е на „Българска история“, автор на пет книги, както и сценарист на няколко документални филми и поредици. От две години заема длъжността маркетинг директор в издателство „Българска история“. Лектор в инициативата „Уроци по родолюбие“, чрез която е посетил над 300 училища в цялата страна.