Професор Асен Христов Златаров е биохимик, писател, общественик. Често се изявява и като белетрист. Получава солидно образование в Швейцария, Франция и Германия. Преподавател е по химия в Софийския университет и председател на Съюза на химиците в България.

Асен Златаров; личен архив

Роденият през 1885 година учен се записва като санитарен доброволец в Балканската и Междусъюзническата войни. Мобилизиран е в Първата световна война. Член е на литературния кръг „Стрелец” (1925-1927) и сътрудничи на литературната периодика. Умира през 1936 година във Виена.

Художественият текст, който ще прочетете в следващите редове е дело на проф. Златаров и е публикуван във вестник „Литературен глас” през 1930 година. В него ученият излага своето виждане за личността на Ботев и нейното обезсмъртяване. Приятно четене!

 

БЕЗСМЪРТИЕТО НА БОТЕВ

От оня миг, когато там, на Балкана Ботев се увенча със славата на подвига, годините се нижат и завличат със себе си в мрака на забвението много от величията на деня, а неговото име все расте и расте, за да стане легенда.

И както е вечен Балканът – тоя свидетел на страданията и надеждите на племето ни, така е вечен и образът на Ботева, слял своята съдба с легендата на Балкана.

Той го възпя – както никой друг – и там, за него, той даде жертвата на кръвта за обезсмърти делото си.

Ботев е най-първият учител за ония, които не са решени мърцина да изтлеят. Защото той учи как трябва да обичаме народа и страната си.

Смешен е спорът: чий е Ботев? Ботев принадлежи на българския народ, защото за него той умря и за него написа своите неповторими песни.

Ботев обичаше тоя народ и в своята обич страдаше, когато вижда как може той понякога да живее като скот. И той му сочеше утрешния ден, когато свободен и просветен ще бъде равен за голямата човешка задруга.

Великото у Ботева е там, че той единствен от това време разбра къде е величието на борбата и цената на свободата: чрез родината за човечеството. И в това негово прозрение той остава голямата звезда, която озари със смисъл възхода на България и българския народ.

И затова поколения след поколения ще се прекланят пред името му, за да се съпричестят с неговото голямо име и пророчески дух.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.