Историческите постижения на армията ни в периода на Следосвобожденска България събраха десетки учители и директори от столични училища и професори от висши учебни заведения във Военния клуб на премиерата на документалната поредица „Българско военно чудо“.

Поредицата е част от съвместния образователен проект на сдружение „Българска история“ и застрахователно акционерно дружество „Армеец“, който представя историята по модерен и интересен начин. На премиерата бяха представени два от късометражните филми – „Превземането на Одрин“ и „Защитата на Българското небе“, а създателите разказаха повече за проекта.

„Цялостната дейност на сдружение „Българска история“ винаги е била свързана с популяризирането на родната ни история. Това е и фокусът на настоящия проект, който представя 10 битки с ключово значение за страната ни“, обясни Марио Мишев от сдружение „Българска история“.

„Интересът към историята се заражда първо в училище. Аз, например, никога няма да забравя учителя си по история, който запали мен и Марио по предмета. Затова амбицията ни е „Българско военно чудо“ да продължи развитието си не само в интернет или по телевизията, но и в класните стаи“, допълни още Иван Кънчев от сдружението.

„Българско военно чудо“ е кауза, която ЗАД „Армеец“ приветства с отворени обятия и с голям ентусиазъм. Нашата компания от години подкрепя много образователни и патриотични инициативи, но тази е по-различна, защото имаме възможност пряко да помогнем на учителите и директорите, за да направят часовете си по история още по-интересни. Ще продължим да работим по проекта, за да може да достигнем до по-широк кръг от хора. Видеата ще се предоставят безвъзмездно за образователни цели“, заяви Константин Велев – изпълнителен директор на ЗАД „Армеец“.

Проектът срещна подкрепата и на Столичната община и Синдиката на българските учители. Кметът на София Йорданка Фандъкова и председатeля на СБУ Янка Такева изпратиха поздравителни адреси и приветстваха инициативата. На събитието присъстваха още представители на образователното министерство и на Регионалното управление на образованието в София.

„Българско военно чудо“, представя Сливнишката епопея, Лозенградската операция, Родопската Шипка, Превземането на Одрин, битката за Кресненския пролом, боевете при Добрич и Тутракан, Дойранската епопея, защитата на българското небе, Дравската операция.

Всяка седмица „Българска история“ ще публикува по два филма на уебсайта и в социалните си мрежи. Поредицата може да бъде проследена и по телевизия Bulgaria ON AIR – всеки петък от 8:45 ч. предаването „България сутрин“ ще излъчва по един филм от „Българско военно чудо“.

Българско военно чудо - Образователен проект на сдружение „Българска история“ и ЗАД „Армеец“

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.