Министерството на културата на Република Македония заяви, че категорично ще защити мраморната плоча, принадлежаща на стария храм „Рождество на Пресвета Богородица” в Скопие. Това заявление бе направено от говорителя на министерството на културата Петрит Сарачини пред БГНЕС.

Поводът е намерена плоча с български надпис, която принадлежи на църквата, но в момента се намира на изоставено място в града и е във влошено състояние, което се предполага, че е следствие от пожар.

Възможно е пожарът да е резултат от англо-американска бомбардировка през април 1944 година, която засяга и църквата. Друго обяснение, което се дава е, че плочата е премахната от църквата и съхранявана на тайно място, за да не бъде открита от нови власти в Македония след 1944 година.

Самият надпис гласи:

Главна врата на българската народна църква Рождество на Пресветата Богородица 20 юли 1879 г.

„Всичко, което зависи от нас, ще бъде направено. След като установим всички факти, министерството на културата ще излезе с официално становище пред обществеността.”, каза още Сарачини.

ВИЖТЕ ОЩЕ: В Скопие демонтираха паметник на български революционер

Църквата „Рождество на Пресветата Богородица” в Скопие е построена през 1835 година, но работата по нея върви още от 1809 година. За неин основен строител се посочва майсторът зидар Дамян Янкулов Рензовски, а според народната памет на същото място е имало и средновековна църква.

Според българския учен Васил Кънчов „главният виновник” за появата на църквата е хаджи Трайко Дойчинович, който подарява мястото за нейния строеж.

Освен майстор Янкулов в направата на иконостаса и изписването на икони в църквата са въвлечени и други майстори от прочутата Дебърска художествена школа като Станишев, Петър Гарката, Дичо Зограф и др.

Ето какво пише още Кънчов за храма:

„Тя е голяма черква, градена от дялани камъни, постлана с мраморни плочи, има красив иконостас, направен до половината от хубави мраморни камъни, а от половината нагоре от орехово дълбано дърво. Църквата била почната през 1834 г. и свършена през 1835 г. Тази църква широка, висока, зидана от дялан камък, постлана с мрамор, с мраморен иконостас, със скъпи икони, била едничката не само в цяла Македония, но нямала равна на себе си далеч зад пределите ѝ.”

 

Местоположението на църквата

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.