”Задължителни дестинации” е рубрика, в която ще представяме на вашето внимание всички онези райски кътчета от красивата ни родина, които заслужават да бъдат посетени и които по някакъв начин са свързани с българската история. Голяма част от тях са познати на всекиго, но ще се постараем да посочваме и не дотолкова популярни дестинации. Очакваме вашите предложения за рубриката!

Дестинацията, която сме избрали да ви представим, е една от най-популярните в България. Това не е случайно! Тя е възможно най-лесно достъпният и увлекателен начин да се запознаем от първа ръка със занаятите и бита на дедите ни. С добре организираната си структура и компетентен екип това място е перфектният избор за всеки турист, който има желание да осъществи истинско пътешествие във времето. Разбира се, говорим за архитектурно-етнографския комплекс „Етър“.

Комплексът „Етър“ е отворен за посещения на 7 септември 1964 г. и е първият по рода си в България. Той е музей на открито, чиято целогодишна експозиция представя различни форми на българско занаятчийство. Намира се на 8 км южно от Габрово. Непосредствената му близост до града осигурява лесен и бърз достъп, а усещането, че сякаш времето в Етъра е спряло някъде в миналото, дава възможност за бягство от проблемите и забързаността на модерното ни ежедневие. Тук е представена и единствената в страната сбирка на народна техника на вода. По тази причина воденицата се е превърнала в символ на Етъра, а пречистващото действие на звука на клокочещата вода допринася за пълното отпускане чрез досег с природата и по-обикновения бит.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Воденицата обаче далеч не е единствената забележителност, която мястото предлага. Основателите на комплекса са успели да съберат на едно място представители на различни занаяти, така че да поддържат интереса и да представят редица страни на българския живот от миналото. Някои от работилниците са само възстановка и не са в действие като например тези за обработка на кожа, за орехово масло, за плетене на гайтани и багрене на тъкани. В други работилници пък има действащи занаятчии и при тях можете да видите автентичната дейност на майсторите. Сред тези работилници са бакърджийницата, хлопкарницата и мутафчийницата. Като че ли богатото разнообразие от експонати не достатъчно само по себе, та посетителят винаги може да се спре, за да разгледа различните къщи в Етъра. А те са перфектен пример за архитектурното майсторство на възрожденските строители.

На разположение за всеки, който желае да запази за по-дълго спомена от уникалното културно преживяване на комплекса, са многобройните сувенири, с които можете да се сдобиете. Тук имате рядката възможност не само да си купите ръчно изработени продукти, но и да станете свидетел на тяхната направа, защото голяма част от сувенирите се правят от занаятчиите пред очите ви. Най-чудесното е, че можете да зарадвате себе си и близките си с едно такова обогатяващо пътешествие още утре, тъй като комплексът работи целогодишно без почивен ден. Ако още не сте го посетили, ви съветваме да не губите повече време!

Вече 8 години разказваме българската история по достоверен и увлекателен начин. Обеднихме стотици хиляди последователи в нашите образователни платформи и канали, които четат, гледат и дискутират съдържанието ни.

Включи се в дейността ни, като станеш наш благодател.

Нека заедно разкрием богатството на родното минало!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Иво Владимиров (1991 – 2020)
Иво Владимиров е бакалавър по международни икономически отношения, част от екипа на сдружението от началото на 2014 година. Впоследствие продължава образованието си във Виена. Има над 100 публикувани материала в онлайн и печатни издания. Особен интерес за него представлява следосвобожденската история на България.

Отговор