”Задължителни дестинации” е рубрика, в която ще представяме на вашето внимание всички онези райски кътчета от красивата ни родина, които заслужават да бъдат посетени и които по някакъв начин са свързани с българската история. Голяма част от тях са познати на всекиго, но ще се постараем да посочваме и не дотолкова популярни дестинации. Очакваме вашите предложения за рубриката!

Дестинацията, която сме избрали да ви представим, е една от най-популярните в България. Това не е случайно! Тя е възможно най-лесно достъпният и увлекателен начин да се запознаем от първа ръка със занаятите и бита на дедите ни. С добре организираната си структура и компетентен екип това място е перфектният избор за всеки турист, който има желание да осъществи истинско пътешествие във времето. Разбира се, говорим за архитектурно-етнографския комплекс „Етър“.

Комплексът „Етър“ е отворен за посещения на 7 септември 1964 г. и е първият по рода си в България. Той е музей на открито, чиято целогодишна експозиция представя различни форми на българско занаятчийство. Намира се на 8 км южно от Габрово. Непосредствената му близост до града осигурява лесен и бърз достъп, а усещането, че сякаш времето в Етъра е спряло някъде в миналото, дава възможност за бягство от проблемите и забързаността на модерното ни ежедневие. Тук е представена и единствената в страната сбирка на народна техника на вода. По тази причина воденицата се е превърнала в символ на Етъра, а пречистващото действие на звука на клокочещата вода допринася за пълното отпускане чрез досег с природата и по-обикновения бит.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Воденицата обаче далеч не е единствената забележителност, която мястото предлага. Основателите на комплекса са успели да съберат на едно място представители на различни занаяти, така че да поддържат интереса и да представят редица страни на българския живот от миналото. Някои от работилниците са само възстановка и не са в действие като например тези за обработка на кожа, за орехово масло, за плетене на гайтани и багрене на тъкани. В други работилници пък има действащи занаятчии и при тях можете да видите автентичната дейност на майсторите. Сред тези работилници са бакърджийницата, хлопкарницата и мутафчийницата. Като че ли богатото разнообразие от експонати не достатъчно само по себе, та посетителят винаги може да се спре, за да разгледа различните къщи в Етъра. А те са перфектен пример за архитектурното майсторство на възрожденските строители.

На разположение за всеки, който желае да запази за по-дълго спомена от уникалното културно преживяване на комплекса, са многобройните сувенири, с които можете да се сдобиете. Тук имате рядката възможност не само да си купите ръчно изработени продукти, но и да станете свидетел на тяхната направа, защото голяма част от сувенирите се правят от занаятчиите пред очите ви. Най-чудесното е, че можете да зарадвате себе си и близките си с едно такова обогатяващо пътешествие още утре, тъй като комплексът работи целогодишно без почивен ден. Ако още не сте го посетили, ви съветваме да не губите повече време!

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Иво Владимиров (1991 – 2020)
Иво Владимиров е бакалавър по международни икономически отношения, част от екипа на сдружението от началото на 2014 година. Впоследствие продължава образованието си във Виена. Има над 100 публикувани материала в онлайн и печатни издания. Особен интерес за него представлява следосвобожденската история на България.