Българското малцинство най-после е включено в проекта на Закона за защита на малцинствата в Албания.

Дълго време в документа, подготвен от албанското правителство, бяха изброени за малцинства македонците, гърците, власите, черногорците, сърбите, бошняците и египтяните. Непризнаването на българско малцинство провокира реакцията на официална София и българските евродепутати.

Вчера правната комисия в албанския парламент включи в проектозакона и българското малцинство.

В границите на сегашна Албания от столетия живеят етнически българи, предимно в районите на Билища, Корча, Голо бърдо, Мала Преспа и Наша Гора. По неофициална информация те наброяват около 30 000 души и са съхранили своя майчин български език, традиции и идентичност, твърдят от фондация „Българска памет“, които стоят в основата на целия процес.

Местните български организации, подкрепени от фондацията, са събрали и изпратили подписка до албанския парламент и правителството с искане малцинството им да бъде регистрирано редом с всички останали етнически малцинства в страната.

Благодарение на успешната колаборация на „Българска памет“ с местните българи от общо 2 паралелки, изучаващи български език в Билища и Корча, в момента те са вече 4.

На фона на тези събития, партията Македонски алианс за европейска интеграция (МАЕИ), която се обявява за „единствената македонска партия, защитаваща интересите на македонския народ в Албания“, протестира срещу включването на българското малцинство в проектозакона.

Признаването на несъществуващото българско малцинство в областите Преспа, Голо бърдо и Гора, които са населени с македонци, смятаме за сериозно нарушаване на международното право, универсалната декларация за човешките права и свободи, геноцид срещу македонския народ и престъпление против човечеството, пише в позицията на МАЕИ.

Позицията беше представена пред медиите в Корча от генералния секретар на партията Васил Стерьоски.

Стерьоски твърди, че според историческите факти и преброяванията на населението през годините в страната нямало българско малцинство – македонците в Албания не са българи, а българи в Албания са единствено работещите в българското посолство в Тирана.

Законопроектът за защита на малцинствата ще бъде гласуван в пленарната зала на албанския парламент на 18 октомври.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.