Вчера, 19 юни от 19 часа в „Sofia live club“, бе представена книгата „50 места от българската история отвъд България“ – първото по рода си издание, което изпраща читателя на вълнуващо пътешествие из значими за родния летопис обекти, намиращи се извън границите на страната ни.

Близо 300 души уважиха събитието, сред които представители на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), историци, общественици, медии и почитатели на българската история и пътешествията.

От ляво на дясно: Светослав Марков, Теодор Борисов, Марио Мишев и Иван Кънчев от сдружение „Българска история“ и д-р Милен Врабевски, председател на фондация „Българска памет“.

Изданието бе представено от авторите Светослав Марков и Теодор Борисов, и екип на сдружение „Българска история“, като партньор на проекта и специален гост бе поканен д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет. Фондацията финансира издаването на тази книга като част от дългогодишната си дейност свързана със съхранение и разпространение на нашето културно-историческо наследство.

Благодарение на „50 места от българската история отвъд България“ ще научите за един от от най-големите барелефи на Ботев, намиращ се в столицата на Молдова Кишинев. Или пък за извисяващата се в Рим статуя на Иван Вазов. Ще узнаете и за мястото, където е отсядал Димитър Димов – на метри от световноизвестния музей „Прадо“ в Мадрид. Страниците ще ви пренесат и край живописното езеро Комо в къщата, в която последен пристан намира Пенчо Славейков. Ще „посетите“ и изящен дворец в Словакия, превърнал се в последно убежище на един прокуден цар.

Близо 300 души посетиха събитието.

Ще стигнете и до далечна Нигерия, на 7 000 километра от родината, където ще откриете точно копие на Двореца на културата и спорта във Варна, проектирано от български архитекти. Междувременно пък може да се отбиете и до „Градината на българския народ“ в Израел, както и до десетки други обекти, част от родното минало…

„50 места от българската история отвъд България“ е налична за поръчка в електронния ни магазин, както и в търговската мрежа.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.