Ако желаете да се откъснете, макар и за кратко, от динамичната обстановка на големия град и Ви се иска да не залагате на някоя от посещаваните дестинации, а да се отдадете на спокойствие и уединение, то значи настоящият материал е предназначен точно за Вас.

В България има близо 130 манастира, като вероятно малцина са онези, които са посещавали и половината от тях. Някои от светите обители са скрити във вековните гори, други се намират далеч от градовете, а трети пък просто са имали злощастната съдба да не добият популярност. Представяме Ви пет от тях в настоящия материал, който е втора част от поредицата.

Аладжа манастир източник:bulgariantravel.com
Аладжа манастир „Света Троица” източник:bulgariatravel.org

Скалната обител се намира в непосредствена близост до курорта Златни пясъци и е на 10 км от град Варна. Манастирът възниква през  XI – XII век. , но са намерени археологически находки от ранновизантийската епоха, което показва, че пещерите му са използвани за скривалища много преди създаването на манастира. На около 600 м от манастира се намира и друга атракция за посетителите – групата пещери, носеща името Катакомбите.

Кукленски манастир
Кукленски манастир „Св. Св. Козма и Дамян”

Основаният през Второ българско царство Кукленски манастир, се намира на около 8 км от Асеновград. Манастирът възниква около аязмо с лечебна вода, която според предавани легенди лекувала психични заболявания. Интересен факт е, че по време на османско владичество, манастирът е закрилян от турските власти, именно заради вярата в лечебните сили на водата.

eleshnishki_main
Елешнешки манастир „Света Богородица ” източник:www.nasamnatam.com

Елешнешкият манастир е разположен в долината на река Яковищица, на 25 км от София. Съхраняваните в Националния църковен историко-археологически музей книжовни паметници, са свидетелство, че още от самото му създаване (XVI век) е важен книжовен и религиозен център. Макар и малка по размер, църквата крие изключителни стенописи-шедьоври. Именно тук се намира и едно от четирите изображения на Вселенски събор по българските земи, както и изключително ценният стенопис на „Тайната вечеря” от 1864 година.

9a9352982177d1ade3ae83cd5afe0ebf
Раковишки манастир „Света Троица” източник:svetimesta.com

Раковишкият манастир е разположен в Западна Стара планина, изключително близо до границата със Сърбия. Манастирът е един от най-старите за областта, основан през Средновековието. През 1848 година там е открито първото светско училище в Северозападна България. Смята се, че е един от 15-те манастира, които св. Пимен Зографски възстановил в края на XVI век и началото на XVII век.

 

Hadjidimovski_manastir-230_05_b
Хаджидимовски манастир „Св. Георги Победоносец” източник:www.bulgariamonasteries.com

Построен върху старо християнско светилище, манастирът е основан през 1865 година. Святото място се намира в град Хаджидимово и е само на 16 км от Гоце Делчев. Манастирът е третият по големина в Югозападна България. В църквата се пази иконата на „Св. Великомъченик Георги“, смятана за чудотворна.

Надяваме се с нашите предложения да сме успели да Ви убедим, че България крие множество възможности за отдих и усамотение. Настоящият материал не претендира, че е изчерпал всички възможности за почивка и Ви приветстваме да дадете своите предложения, които да ни обогатят взаимно, разкривайки ни много нови възможности за почивка и бягство от стресираното ежедневие.

 

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.