Нашите партньори от Skytrip ни представят най-малкият град в България от високо. Спиращите дъха гледки, професионализмът при заснемането и впечатляващото музикалното оформление превръщат този клип в едно емоционално изживяване, което заслужава Вашето внимание.

 

МЕЛНИК НАКРАТКО

Намира се на 22 км от Сандански, в югозападните поли на Пирин. Още с влизането в градчето, сякаш се пренасяте години назад, попадате в далечното минало – малки прекрасни живописни къщички с типичните керемидени покриви, тайнствени улички, каменни пътища, по които минават каруци с коне,  натоварени с известното мелнишко вино.

Климатът е подобен на този в Сандански – мека и топла зима и горещо лято. Това благоприятства за отглеждането на различни сортове лозя, като един от най-уникалните е „Широка мелнишка“. Винарските изби тук са известни не само в България, a и в цяла Европа.

Градът се гордее не само с мелнишкото вино, но и със забележителностите си. Сред тях са Пашовата къща (градски национален музей), Кордопуловата къща (частен музей), Болярската къща (най–старата запазена къща в България) и руините на средновековни къщи. В околностите се намира и Роженският манастир, един от добре запазените средновековни центрове на вярата в България. И не на последно място са всеизвестните Мелнишки пирамиди, истинско чудо на природата.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.