забрашеничт геройЕто, че след близо шест месечна работа най-после можем да обявим, че филмът, посветен на подвига на Владимир Серафимов вече е възможно да бъде гледан от всеки един свободно в интернет. Работата по проекта започна през ноември миналата година, когато с помощта на хората, които ни подкрепиха през платформата „ЗаБългария“ събрахме необходимата сума, за да отидем до село Полковник Серафимово. Там получихме голяма подкрепа от кметския наместник Михаил Василев, който ни запозна по-подробно с историята на героя. Минахме и през родното село на полковника – Свежен, където посетихме и къщата, в която се е родил. В София заснехме кадрите с наследниците на героя, след което започнахме работата по монтажа на филма. Първата му прожекция бе в София, в края на месец януари. След нея решихме да поработим още малко върху филма, тъй като имахме технически проблеми със звука и презаснехме някои от сцените. Последва прожекция и в Смолян (на 27-ми февруари), след която пуснахме филма още няколко пъти и на деца като част от кампанията ни „Да обиколим българските училища“. От днес „Забравеният герой от Родопската Шипка“ е достъпен за свободно гледане в глобалната мрежа, като се надяваме да достигне до колкото се може повече хора, защото за нас подвига на полковника трябва да се знае от колкото се може повече българи.

Най-сърдечно искаме да благодарим на всеки един, който повярва в нас и ни гласува доверие, въпреки че знаеше, че до момента не сме се занимавали с подобно нещо. Списъкът е наистина дълъг – като започнем от хората, които ни подкрепиха чисто финансово, минем през кметовете на двете села, наследниците на полковника и специалистите от Софийския университет и стигнем до хората в Родопите, които за изключително кратко време направиха така, че да се почувстваме част от тях. Всички те ще получат по едно копие на филма като подарък от нас в знак на благодарност за помощта, която ни оказаха. Пожелаваме ви приятно гледане и се надяваме филмът да ви докосне.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.