Със сигурност мнозина от вас, чувайки думите български героизъм, веднага се сещат за подвига на опълченците на връх Шипка през 1878 година. Малко над 30 години по-късно, едни други герои правят същото в Родопите, но за жалост подвига им остава пренебрегнат. И до днес не са много българите, които са чували за „Родопската Шипка“, за 21-ви Средногорски полк и за полковник Владимир Серафимов, което е най-малкото срамно за всички нас! Може да се каже, че благодарение на саможертвата на тези хора Родопите и до днес остават в пределите на България.

Годината е 1912 година, Балканската война е в разгара си. Въпреки че получава нареждане да отстъпи, полковник Владимир Серафимов решава да не се подчини, казвайки, че няма да отстъпи селата, които са го посрещнали като освободител. Ентусиазмът му заразява целия средногорски полк и така 5000 българи се изправят срещу настъпващата 20 000 армия на Явер Паша …и побеждават. 

Ние от „Българска история“ сме решени да увековечим образът на този знаменит човек. Ако дори за момент се замислим ще разберем, че няма по-подходяща дума за делото на полковника от „героично“. Именно в тази връзка ние даваме началото на един нов проект. Кои сме ние?

Ние сме едни 19-годишни момчета, захванали се със задачата да припомнят на всеки от вас защо трябва да се гордеем, че сме българи. Започнахме от фейбук страница, която изненадващо за нас стана доста популярна (в момента има над 25 000 приятели), а от един месец имаме и сайт (www.bulgarian-history.org). През тези 6 месеца имахме и още няколко отделни проекта, като създаване на филм за унищожението на казармите в Средец (Грудово), клипове, показващи славната ни история и почистване на паметници.  До момента сами покривахме разходите по направата на сайта и патентоването му (над 1000 лева), но това става все по-трудно за нас.

Може да бъдете сигурни, че желанието, волята и идеите е възможно да бъдат ограничени единствено от финансовите ни възможности. Надяваме се идеята ни да ви е харесала и да ни подкрепите в начинанието!  Иска ни се всеки българин да отдели по малко от себе си, за да знаем всички историята ни! Ето и линк към проекта ни. Всичко е обяснено подробно и системата за дарение е максимално опростена. Благодарим ви!

 

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.