В четвъртия епизод на поредицата „Българско военно чудо“ ви представяме една от най-славните битки на Българската армия, увенчала се с успех – тази за превземането на Одрин. Значението ѝ е оценено от Българското командване още в началото на Балканската война, тъй като градът е най-важният комуникационен възел на Османската империя в Източна Тракия, който контролира единствената жп линия от и за България. От съдбата на Одрин зависи развръзката във военния конфликт.

Задачата пред българите обаче не е никак лека. Крепостта започва усилено да се модернизира още от 1911 година под ръководството на германски офицери. Резултатите от това формира мнението сред щабовете на Великите сили, че Одрин е непревземаема крепост. Никой не очаква българския трибагреник да бъде развят над Селим джамия, включително и Българското главно командване. Въпреки всички опасности и съмнения, генерал Георги Вазов взима нещата в свои ръце и на свой риск заповядва превземане на крепостта. Този негов риск записва със златни букви великата Одринска епопея в страниците на българската бойна слава.

Документалната поредица „Българско военно чудо“ е съвместен проект на сдружение „Българска история“ и на ЗАД „Армеец“, който пресъздава най-големите постижения на българската армия в периода петте войни след Освобождението на България. Целта на поредицата е да напoмни за огромната сила, която българският народ притежава, когато е обединен, като едновременно с това направи тези исторически епизоди интересни за широката публика.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.