На тези, които са се стреснали от заглавието и веднага са влезли в сайта да проверят дали това не е някой пореден скандал, ще кажем – не става въпрос за закриването на университета поради неплатени сметки за ток например. Ще ви представим накратко куриозна случка от миналото, която е недоумявана от мнозина. Сама по себе си тя е шокираща, а в следващите редове ще разберете защо.

софийски1В далечната 1907 г. едно събитие се откроява в обществения живот на София – откриването на Народния театър „Иван Вазов“. Както се досещате, това би следвало да е важно културно мероприятие за една европейска столица. По волята на княз Фердинанд I (1861-1948) обаче единствено представителите на политическия елит, както и висшите прослойки на обществото имат достъп до голямото тържество.  То е планувано за вечерта на 3 януари, но едно събитие, организирано от студенти, внася смут и обърква плана.

Множество недоволни млади хора се събират пред новооткритата сграда. Те негодуват както срещу факта, че обикновените граждани нямат достъп до тържеството, така и срещу политиката и поведението на княза. Започват шумни демонстрации, но до голямо напрежение не се стига, тъй като държавният глава е „евакуиран“ в театъра. Поведението на студентите разгневява иначе премерения в маниерите си княз, който очевидно се чувства изключително засегнат. Затова още на следващия ден той нарежда Софийският университет „Св. Климент Охридски“ да бъде затворен.

На 4  януари Министерският съвет постановява указ, който нарежда закриването на университета за срок

Сградата на Софийския университет, 30-те години.
Сградата на Софийския университет, 30-те години.

от 6 месеца и уволняването на всички професори, доценти и лектори. Недоволен от решението на МС, тогавашният министър на просветата проф. Иван Шишманов дава всичко от себе си да върне университета, но така и не успява. Той подава оставка, а на негово място идва Лазар Пяков, малко по-късно заместен от Никола Апостолов. Последният постановява откриването на университета със „съвършено нови преподаватели“.

„Съвършено новите преподаватели“ всъщност са чужденци и гимназиални учители. Това, разбира се, дава отражение върху желанието на студентите да се обучават в университета. При 70 души преподаватели се записват едва 7 студенти. Тази ситуация е абсурдна и единственото, което може да се направи, е поправяне на грешката на княз Фердинанд. Следващото правителство е на Демократическата партия, водена от Александър Малинов. Тя се справя с кризата и връща старите преподаватели в университета. Така приключва и една от най-абсурдните и куриозни случки в историята на ВУЗ-а.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.