Николай Лилиев — „Тихият пролетен дъжд“

0
1364

Николай Лилиев е един от най-значимите български поети и писатели в родната история. Той е творил в най-динамичните времена на съвременна България, а през живота си е станал свидетел на драматичните промени в родината. Тази вечер, ние от „Българска история“ ще ви поздравим с едно от най-прекрасните негови произведения –  стихотворението „Тихият пролетен дъжд“. Лилиев превръща пейзажа в същинско отражение на настроенията на лирическия герой, а още в началото се появяват някои от най-истинските човешки чувства – надеждата, покоят, но и неясния страх. Присъства и вечната битка между доброто и злото, светлината и тъмнината. Насладете се на едно от любимите ни стихотворения:

 
 


Тихият пролетен дъжд


 

Тихият пролетен дъжд

звънна над моята стряха,

„Женскитѣ изкуства за щастливо съпружество“ е любопитен поглед към живота на българската градска жена в периода на Царство България. Автентичното издание е налично за предварителна поръчка с 15% отстъпка

ПОРЪЧАЙ ТУК

с тихия пролетен дъжд

колко надежди изгряха!

 

Тихият пролетен дъжд

слуша земята и тръпне,

тихият пролетен дъжд

пролетни приказки шъпне.

 

В тихия пролетен дъжд

сълзи, възторг и уплаха,

с тихия пролетен дъжд

колко искрици изтляха!

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

Николай Лилиев — „Тихият пролетен дъжд“
4.7 от общо 19 глас(а)
Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

Отговор