Николай Лилиев — „Тихият пролетен дъжд“

0
1817

Николай Лилиев е един от най-значимите български поети и писатели в родната история. Той е творил в най-динамичните времена на съвременна България, а през живота си е станал свидетел на драматичните промени в родината. Тази вечер, ние от „Българска история“ ще ви поздравим с едно от най-прекрасните негови произведения –  стихотворението „Тихият пролетен дъжд“. Лилиев превръща пейзажа в същинско отражение на настроенията на лирическия герой, а още в началото се появяват някои от най-истинските човешки чувства – надеждата, покоят, но и неясния страх. Присъства и вечната битка между доброто и злото, светлината и тъмнината. Насладете се на едно от любимите ни стихотворения:

 
 


Тихият пролетен дъжд


 

Тихият пролетен дъжд

звънна над моята стряха,

Септември 1918 година. София е в опасност, след като тълпи разбунтували се войници се насочват към нея, за да търсят разправа с правителството и цар Фердинанд. Страната е на прага на братоубийствена война, а противниковите войски вече са готови да я окупират.

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ

с тихия пролетен дъжд

колко надежди изгряха!

 

Тихият пролетен дъжд

слуша земята и тръпне,

тихият пролетен дъжд

пролетни приказки шъпне.

 

В тихия пролетен дъжд

сълзи, възторг и уплаха,

с тихия пролетен дъжд

колко искрици изтляха!

От триумфa по бойните полета на Средновековна България, през дните на изпитания по време на войните за национално обединение, до личните истории на достойни българи.

Ние разкриваме пред теб богатия свят на българската история!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

Николай Лилиев — „Тихият пролетен дъжд“
4.7 от общо 19 глас(а)
Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

Отговор