Средновековна слава: Битката при Русокастро

2442

Представяме ви десетия последен епизод от поредицата „Средновековна слава“, посветена на 10 знаменити български военни победи.

В следващите минути ще ви разкажем за последната голяма победа в българската средновековна история – битката при Русокастро през 1332 г. След смъртта на Михаил III Шишман Асен България е обхваната от поредната политическа криза. Византийският император Андроник III се възползва от нея и поема на поход, с който връща в пределите на империята черноморските градове, завладени от Теодор Светослав. Триумфът на ромеите е краткотраен. Новият цар – Иван Александър, утвърждава своята власт и е готов да отвърне на удара. Двете армии се разполагат близо до Русокастро, но не влизат в сражение.

Андроник III се надява на мирно решение на конфликта, а българският владетел умишлено бави преговорите, изчаквайки да се събере цялата му войска и да пристигнат отрядите татарски наемници. Когато атакува, той го прави бързо, ефективно и смазващо. Византийците са разгромени, а Андроник III e принуден да подпише договор, с който връща на България завладените земи. Това е една от последните битки, водени между ромеи и българи в рамките на конфликт, продължил близо седемстотин години – може би най-дълготрайното противопоставяне на два народа в историята.

„Средновековна слава“ е съвместен проект на сдружение Българска история и ЗАД „Армеец“.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.