Средновековна слава: Битката при Клокотница

0
59

Представяме ви осмия епизод от поредицата „Средновековна слава“, посветена на 10 знаменити български военни победи.

В следващите 7 минути ще ви разкажем за битката при Клокотница от 1230 г. След възкачването си престола през 1218 г. Иван Асен II превръща България в ключов фактор на Балканите. Българската подкрепа е търсена както от отслабващата Латинска империя, така и от Епирското деспотство. Иван Асен II избира да сключи съюз с епирците през 1226 г., но само четири години по-късно голяма епирска армия, подкрепена от западни наемници, нахлува без предупреждения в България. Въпреки че разполага с по-малочислени сили, българският владетел спира противника и постига блестяща победа. Епирският владетел Теодор Комнин е пленен, а Иван Асен II се превръща в господар на Източните Балкани.

„Средновековна слава“ е съвместен проект на сдружение Българска история и ЗАД „Армеец“.

Вече 8 години разказваме българската история по достоверен и увлекателен начин. Обеднихме стотици хиляди последователи в нашите образователни платформи и канали, които четат, гледат и дискутират съдържанието ни.

Включи се в дейността ни, като станеш наш благодател.

Нека заедно разкрием богатството на родното минало!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

Средновековна слава: Битката при Клокотница
Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

Отговор