Скъпи (по)читатели,

На 24 май 2021 г. поставихме началото на поредицата „Великите български предприемачи“. Тя се осъществи с подкрепата на Nexo и в рамките на малко повече от месец ви запознахме с десет вдъхновяващи истории на личности със значим обществен принос.

В днешните забързани дни е нужно да се спрем за миг, да погледнем назад и да поставим мост между миналото и настоящето, който да онагледи делото на (не)познатите родни индустриалци, търговци и собственици на големи фабрики. Макар всички те да са се занимавали с коренно различни стопански дейности, има едно нещо, което ги обединява успехът в името на общото благо.

С мъдри решения, усърдие и (почти винаги) оправдани рискове те поемат по неотъпкани пътеки, за да постигнат благоденствие и в крайна сметка да споделят постигнатото със своите съотечественици.

В духа на празника на Св. св. Кирил и Методий и родната книжовност започнахме разказа си с историята на Евлоги и Христо Георгиеви – братята, които са истинското олицетворение на идеала за възрожденския български предприемач.

Последва сърцатият меценат Пенчо Семов, от когото всеки наш сънародник може да почерпи пример. Пъстрата му житейска история е достойна за сценарий на филм, който да онагледи делата на „българския Рокфелер”  от малкото селце Цвятковци.

Личности като Велизар Пеев, от друга страна, винаги са ни изумявали с дръзките си решения и непокорния си дух. След като е изпратен в запаса, той започва да се занимава с изграждане на мостове и пътища, но и това не трае дълго. Бившият военен заминава за Париж, работи в шоколадова фабрика и се връща в родината, за да създаде емблематичното предприятие в Своге.

Аврам Чальовски също постига голям успех в сферата на сладкарството. Започнал като мияч на чинии и бакалски чирак, с неуморен труд и постоянство той става собственик на модерна фабрика за сусамово масло, локум, шоколад и бонбони. Той е и човекът, който пръв произвежда мляко и яйца на прах на българския пазар и създава една изцяло нова индустрия.

Димитър Ценов, Янко Тасев, Павел Калпакчиев и Димитър Константинов са други емблематични предприемачи, свързани от честността и уважението, с които се отнасят към своите работници. Те са личности, за които малцина наши съвременници са чували, но никой не може да им отнеме факта, че са оставили отпечатък в историята на родното предприемачество.

Всички тези вдъхновяващи истории са достигнали до над половин милион души, което е огромно признание  благодарим ви!  Но тези цифри също показват, че има огромна необходимост по-често да си припомняме подобни истории. Бъдете сигурни, че и в бъдеще ще може да им наслаждавате в нашите канали.

Надяваме се да сте се обогатили с нови знания и да сте получили вдъхновение!

Очаквайте още съвместни проекти с нашите партньори от Nexo, които също като тези непознати герои споделят хъса да случват големи идеи точно оттук, нашата родина.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.