Чувството да се насладиш на гледка от върха на планината най-често се описва като „неописуемо“.  Усещане за свобода и необятни възможности, придружени от неудържимо желание да извикаш с пълно гърло, чувайки ехото на гласа си, заобиколен от безкрайни гори и поляни.

Издигайки се високо в планината, българските върхове ни позволяват, както да се насладим на разходка по разнообразните пътеки към тях, така и да се нагледаме на впечатляващи пейзажи, когато ги достигнем.  Подбрали сме 5 гледки от върхове, с които да опишем величието на нашата природа и красотата, която тя разкрива за нас.

Връх Васильов

Той е най-високият връх от Предбалкана. Намиращ се на 1490м. надморска височина, Васильов е често предпочитана дестинация заради невероятно красивата природа и лесно достъпното си място. Пролетта е един от най-подходящите сезони да поемете към върха, тъй като ароматът на цъфтящи дървета и цветя ще ви съпровожда през целия път нагоре, а в случай, че се уморите или желаете да изпиете ароматен билков чай в приятна компания, хижа „Васильов“ Ви очаква, за да Ви зареди с нови сили.  Гледката, която се открива пред Вас от Васильов връх към билото на Стара планина, върховете Ботев,  Вежен, Мургаш, както и Беклемето, е зашеметяваща, а необятните поляни наоколо ще Ви създадат усещане за безкрайност.

Връх Дено  

Връх Дено се намира в източната част на Рила, Мусаленския дял, на 2790м. надморска височина.  Той е четвъртият по височина връх в планината след Мусала (2925м.), Малка Мусала (2902м.) и Иречек (2852м.). Интересен факт за връх Дено е, че името му идва от диалектна форма на думата „ден“, тъй като сутрешното слънце първо озарява него и това дава началото на деня. Често е оприличаван на купол от поляни, а на изток и североизток  от него се откриват чудни гледки към жълтите езера и долината на река Марица. В близост до него се намират хижа „Мусала“,  хижа „Ястребец“ и хижа „Чакър Войвода“,  където може да пренощувате или просто да починете от дългия преход в планината. Не забравяйте да се насладите на гледката от върха, която със сигурност дълго ще пазите в съзнанието си.

Връх Рилец

Връх Рилец се намира в Средната Рила и е висок 2713м., известен в миналото с името Смрадливия чал и Джендема. Най-удобният маршрут до него започва с кола от Рилския манастир до Кирилова поляна, а оттам поема пеша през местността Тиха Рила до хижа „Рибни езера“. Рилец е гол и скалист връх, но гледката, която разкрива трудно може да бъде описана с думи. От него се вижда цяла Рила. Силно впечатление на северозапад прави Мальовишкият дял, на север Централният рилски резерват, а в далечината на изток, в цялата си прелест, се показва връх Мусала. Поглеждайки на юг, панорамата към билото на върховете Черна поляна, Аладжа Слап и Ангелов връх, гарантирано ще остане дълго в сърцата Ви.

Връх Полежан

Известен като най-високия гранитен връх в Пирин (2850м.), Полежан е първенецът на Полежанското странично било, където се намират още връх Безбог, Каймакчал, Газей, Дислица и Малък Полежан. Любопитен факт около името му е, че преди да бъде преименуван на Полежан през 1942 година, върхът се е казвал Мангър тепе (от турски мангър означава монета). Покрит е с тънки каменни плочи, оприличени на дрънкащи монети. Край Полежан се намира още и Горното Полежанско езеро, най-високо разположеното езеро в България – 2710 метра. Близко до върха е разположена хижа „Безбог“, а невероятният полежански циркус е гледка, която трудно може да бъде забравена.

Връх Милеви скали

Изграден от метаморфни скали и висок 1593м., връх Милеви скали се намира в рида Алабак в Западните Родопи. Той е известен със сражението от 4 септември 1944 година  между правителствените сили и партизанска бригада „Чепинец“ и партизански отряд „Ангел Кънчев“. Именно там е издигнат  паметник в памет на партизаните, а до него е разположена мемориална плоча с имената на всички загинали. В подножието на връх Милеви скали се простира защитена местност „Милеви скали“ , която през 2003 година се създава, за да съхрани живописни скали, букови гори и обзорен връх. Разположена в землищата на Драгиново и Семчиново, тази защитена местност е част от зона „Яденица“. Любопитно е, че пътеката от гара Долене по теснолинейката до връх Милеви скали вече е в туристически вид и излиза само на 500м. от върха.  Гледката от върха е уникална с просторните си диви долини, обграждащи чудния планински масив.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Мирела Мишева
Мирела е на 26 години и е родена в София. Завършила е бакалавър "Политология" в Софийски университет "Св. Климент Охридски", а в момента продължава образованието си в най-стария университет у нас. Обича да пътува както в страната, така и извън нея.